Zomerstorm Poly raasde een jaar geleden over Haarlem: “We mogen het niet vergeten”

Elise de RooijDe kracht van storm Poly blijkt in de vroege ochtend van 5 juli 2023 nog mee te vallen. Ondanks de code rood melding die al snel wordt afgegeven. Maar rond acht uur laat de zomerstorm haar ware aard zien. Op veel plaatsen vallen bomen als bosjes om. Zandvoort is al snel onbereikbaar. Zowel de Zandvoortselaan als de Zeeweg ligt bezaaid met omgevallen sparren en beuken.

Halsbrekende toeren

Automobilisten moeten halsbrekende torren uithalen om op hun bestemming te komen. Verderop wordt de A9 tussen Haarlem en Alkmaar afgesloten. Bij veel mensen dringt het gevaar nog niet door. Kinderen fietsen naar school, automobilisten rijden naar hun werk.

Een enkeling maakt van Poly zelfs een toeristisch uitje. Op de boulevard van Zandvoort moeten amateurfotografen zich vasthouden aan het straatmeubilair, maar het weerhoudt ze er niet van beelden te maken van de brullende branding.  

Hoogtepunt

Hoewel er windsnelheden van 140 kilometer per uur worden gemeten, heeft Poly haar hoogtepunt dan nog niet bereikt. Dat gebeurt rond negen uur. In Haarlem-Noord vliegen dakpannen door de lucht en knappen bomen als luciferhoutjes. Ook hier gaan mensen desondanks op pad, naar school of werk.

Tekst gaat verder onder de foto.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment