Zo bewaar je groente en fruit bij warm weer (zónder fruitvliegjes aan te trekken)

Elise de Rooij



Op de juiste plek bewaren en een schema maken

Maak een groente en fruit schema en onthoud dat iedere soort zijn eigen gebruiksaanwijzing heeft. Bladgroenten en zacht fruit bederven het snelst, dus zorg ervoor dat je deze als eerst eet. Appels zijn in de koelkast – of een koele, donkere plek – tot wel drie weken houdbaar. Daarbij houden veel zachte fruitsoorten zoals kiwi’s en druiven zich ook lang goed in de koelkast. Voordat je boodschappen gaat doen, kun je al bedenken wat je binnen een paar dagen moet eten en wat je eventueel nog wat langer kunt bewaren om te voorkomen dat je te veel in huis haalt. Het is wel belangrijk dat je koelkast op 4°C is ingesteld om het eten zo lang mogelijk vers te houden.

Naast elkaar, niet op elkaar

Leg de fruitstukken naast elkaar op absorberend textiel of keukenpapier. Hoe leuk zo’n volle fruitschaal er ook uitziet, fruit op elkaar stapelen is geen goed plan. Zo wordt het vocht vastgehouden en raakt het snel beschadigd, waardoor het sneller bederft én sneller fruitvliegjes aantrekt. Pas ook op met appels, peren, bananen en perziken. Deze fruitsoorten verspreiden etheen, een soort gas dat andere fruitsoorten sneller laat bederven. Bewaar deze fruitsoorten dus liever apart van elkaar. 

Tip: Wil je je fruitschaal vullen maar de fruitvliegjes buiten de deur houden? Was je fruit dan goed met water vóórdat je de fruitschaal vult. Op die manier worden de etenswaren al een stuk minder aantrekkelijk voor de vliegjes. Als dit niet (genoeg) heeft gewerkt, kun je ze makkelijk lokken en vangen door een bakje met water, azijn en een drupje afwasmiddel te vullen en deze af te dekken met huishoudfolie, met daarin wat gaatjes geprikt. Een andere methode is door een wijnfles op tafel te zetten met het laatste scheutje wijn er nog in. De vliegjes zullen de aroma in beide gevallen niet kunnen weerstaan en zich laten vangen. 

Boven de 25°C in huis? Dan liever in de koelkast

Als de temperatuur binnenshuis boven de 25°C is gestegen, is het wél beter om veel groente- en fruitsoorten die je normaal buiten de koelkast bewaart in de koelkast te bewaren, adviseert het Voedingscentrum. Bij het warme weer zal groente en fruit sneller bederven. Let wel op met het bewaren van bananen en ander exotisch fruit in de koelkast, want deze hebben snel last van ‘koudebederf’. Wanneer deze fruitsoorten onder de 7°C worden bewaard gaan de cellen kapot, waardoor ze vocht verliezen en extra gevoelig zijn voor bederving. Ook vlakken exotische vruchten af in smaak door de koude temperaturen van de koelkast, dus houd hier rekening mee en bewaar ze het liefst zo kort mogelijk in de koelkast of in een koele en donkere voorraadkast of kelder. 

Laatste redmiddel

Heb je nou toch veel groente en fruit in huis en gaat het niet lukken om alles binnen een paar dagen op te eten? Dan kun je altijd nog toevlucht zoeken bij je diepvries. Veel producten kun je maandenlang in de diepvries bewaren. Groente en fruit met een hoog vochtgehalte kun je beter niet invriezen. Dat zijn bijvoorbeeld komkommers, tomaten, kiwi’s en druiven.

Toch overrijp? Gooi het dan niet zomaar weg! Je kunt er nog alle kanten mee op door het te verwerken in een lekkere smoothie óf er lekkere ijsjes van te maken.  



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment