Zelfbouwers in Amsterdam-Noord maken woning niet af, buurt kijkt al jaren uit op bouwval

Elise de Rooij


Waarom ligt de bouw van een zelfbouwwoning aan de IJsselmeerstraat in Amsterdam-Noord zo lang stil? Die vraag stellen buurtbewoners zichzelf al zo’n twee jaar lang. De gemeente is met de zelfbouwers in gesprek, maar dat heeft nog niet tot resultaat geleid. 

Een paar halve muren, plafonds en wat bouwmaterialen. Veel meer staat er al jaren niet op het stukje zelfbouwkavel in de straat, terwijl de omliggende woningen al jaren af zijn. “Twee jaar geleden zijn ze gaan bouwen, toen zijn ze vrij snel gegaan, maar ze zijn hier gestopt”, vertelt een buurvrouw.

Tekst gaat door onder de foto.

De buurtbewoners weten niet wie de eigenaar is. Ze hebben contact met de gemeente over de situatie gehad. Toch blijft het een raadsel waarom de bouw gestopt is. “Of de aannemer is mogelijk failliet gegaan of degene die de grond heeft gekocht heeft eigenlijk niet meer de middelen of het geld om het af te bouwen. Dat is inderdaad onduidelijk”, zegt een andere buurtbewoner. 

De gemeente kan tegenover AT5 om privacyredenen ook niet ingaan op de precieze oorzaak van de problemen, maar geeft wel iets meer informatie: 

Reactie gemeente

“Het stadsdeel is op de hoogte. Het gaat om een kavel waar een bouwvergunning voor is afgegeven en contract voor een Samen in het Klein is gesloten. Dit betekent dat twee particulieren samen een beneden- en bovenwoning kunnen realiseren op deze plek. Deze kavel is op 4 november 2019 uitgegeven. De kavel is onderdeel van 55 zelfbouwkavels die uitgegeven zijn in het projectgebied. Dit is de laatste kavel die nog in aanbouw is. Ook voor de gemeente is het een grote zorg dat de woning zo ver na de deadline niet is afgebouwd. Zowel de erfpachters als de gemeente zijn gebonden aan een contract. Hierin staan afspraken en sancties wanneer niet aan de afspraken wordt voldaan. De gemeente handhaaft op deze afspraken.

De gemeente heeft in het erfpachtcontract een boeteclausule opgenomen als niet voldaan wordt aan de erfpachtvoorwaarden zoals het tijdig afbouwen van de zelfbouwwoning. In dit geval is de deadline verstreken en is de boete opgelegd. Hier zit een maximum aan. De boeteoplegging heeft helaas niet tot gevolg gehad dat de zelfbouwers tot afbouw van het gebouw kwamen. De gemeente is ook intensief in gesprek met de zelfbouwers van de kavel om tot een oplossing te komen. Helaas heeft dit nog niet geresulteerd in een concrete oplossing. De gesprekken blijven doorgaan tot we tot een oplossing komen.”

Om het aanzicht iets te verbeteren, heeft een andere buurtbewoner er via de gemeente wel voor gezorgd dat er groene doeken rond de hekken zijn gespannen. Het zou er volgens buurtbewoners eerder onveilig zijn geweest voor spelende kinderen. 

Hoelang de kavel er zo uit blijft zien is dus nog de vraag. Een van de buurtbewoners wil daarom zelf met de kavel aan de slag. “Dit is een oproep aan de gemeente. Ik zou het heel fijn vinden als we er een buurthuis van kunnen maken”, zegt een buurtbewoner. “Tot de tijd dat er iets gebeurt. Topplan.”

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment