VVD-achterban kritisch op besluit Yeşilgöz: ‘Zouden niemand uitsluiten’

Elise de RooijDrieman vindt het jammer dat de VVD, voordat de gesprekken over het kabinet überhaupt zijn begonnen, de tafel al verlaat. “Ik vind het niet aansluiten bij de campagne die is gevoerd. Volgens mij hadden we afgesproken dat we geen enkele kiezer zouden uitsluiten. En nog voordat een gesprek is gevoerd, sluit je 2,5 miljoen kiezers uit.”

Drieman is niet de enige die daar zo over denkt. De VVD-fractie in Steenbergen stuurde zelfs een brandbrief. “Veel VVD-stemmers hebben op de PVV gestemd om een linkse overwinning tegen te gaan en een rechtse coalitie de kans te geven”, zegt Tineke Feskens. “Dat is nu teniet gedaan.”

Afgelopen vrijdag maakte Yeşilgöz bekend dat ze niet in de regering wil met de PVV. Als reden noemde ze het verlies van tien zetels. Wel zei ze dat de VVD als gedoogpartner een ‘kabinet van winnaars’ eventueel steunt. 

‘Voorkeur voor rechts kabinet met PVV’

Politiek verslaggever van RTL Nieuws, Fons Lambie, zegt dat de VVD na het laatste kabinet-Rutte een duidelijke strategie had. “Het was tijd voor een rechts beleid in een rechts kabinet. Dilan Yeşilgöz sloot zelfs de PVV van Geert Wilders niet meer uit, waardoor Wilders na jaren van uitsluiting ineens weer een potentiële regeringspartij werd.”

Maar na de winst van Wilders en het verlies van de VVD, kiest de VVD-top nu voor gedogen, zegt Lambie. “En in dat schaakspel van de kabinetsformatie heeft de VVD maximale druk gezet op Wilders en Omtzigt. Maar in de eigen achterban is er kritiek. Als deze move van Yeşilgöz ervoor zorgt dat de kabinetsformatie nog veel langer gaat duren, of dat er misschien wel geen rechts kabinet komt, kan die kritiek verder toenemen.”

Daarnaast lijkt de VVD-achterban minder moeite te hebben met de PVV. “Uit allerlei peilingen en onderzoeken blijkt: de VVD-achterban heeft een grote voorkeur voor een rechts kabinet met de PVV.” 

“Ik denk niet dat Nederlanders gebaat zijn bij een schaakspel van de politiek”, zegt Drieman van VVD Cranendonck. “Ik denk juist dat dat ervoor heeft gezorgd dat mensen PVV zijn gaan stemmen, omdat ze daar geen zin meer in hebben.”

Biedt geen oplossingen voor problemen

“Deze zet, hoe tactisch ook, biedt geen oplossingen voor de problemen van de Nederlanders. Daar zouden de prioriteiten van de VVD wel moeten liggen.”

Feskens van VVD Steenbergen is het daarmee eens. “Wij geven niet heel vaak een groot signaal af. We doen lokaal ons werk en steunen de landelijke politiek altijd. Maar bij deze beslissing vonden we dat we hier wat aan moesten doen.”

Annemarie Jorritsma, oud-voorzitter van de VVD-fractie, vindt het daarentegen een ‘verstandig besluit’ van Yeşilgöz. “Ik denk dat de kiezer echt wat anders wil.” 

Yeşilgöz wilde vandaag niet reageren op vragen van RTL Nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment