Een ongeluk met een hoogspanningskabel kostte Aaron James in 2021 zijn linkeroog. Hij kwam tegen een kabel aan waar stroom op stond en raakte zijn halve gezicht kwijt.
‘Gek, geweldig, raar’
In mei van dit jaar werd James geopereerd door een team van 140 artsen, schrijft CNN vandaag. Hij kreeg een gedeeltelijke gezichtstransplantatie en een volledig nieuw oog. Zijn rechteroog, dat nog werkt, is blauw. Zijn nieuwe oog is bruin.
“Het was een gek, geweldig, raar, vreemd, uitbundig en gelukkig gevoel”, zegt Meagan, de vrouw van James, over het moment dat de operatie voorbij was. Artsen waren 21 uur met haar man in de weer geweest. “Ik was gewoon blij dat hij het gehaald had en dat het goed met hem ging.”
Het linkeroog van James was eerder al weggehaald omdat hij er erg veel pijn aan had. Artsen lieten wel de oogzenuw zitten. Dat is in feite de informatiekabel die het oog verbindt met de hersenen. Het donoroog dat James kreeg is daar ‘opnieuw op aangesloten’, al werkt het in de praktijk nog niet.
Twee operatiekamers
“Het was een risicovolle operatie”, zegt arts Eduardo Rodriguez. “We betraden volledig onbekend terrein.” Hoewel hoornvliestransplantaties regelmatig worden uitgevoerd, ook in Nederland, is er nooit eerder een volledig oog getransplanteerd.
De donor en James lagen in twee verschillende operatiekamers. Toen het oog uit de donor was gehaald, begon de ‘race tegen de klok’. Nadat het oog in het gezicht van James werd geplaatst, herstelde hij ‘opvallend goed’, zeggen zijn artsen.
Kijken met het oog gaat nog niet. Het is ook de vraag of dat ooit zal gebeuren. “Ik hoop het natuurlijk”, zegt James. “Als het niet zo is, dan ben ik blij dat ik bij kan dragen aan een nieuwe mijlpaal voor de wetenschap.”
Knipperen gaat niet
James kan zijn ooglid niet bewegen, hij kan niet knipperen. “Ik begin er wel gevoel in te krijgen”, zegt de Amerikaan tegen persbureau AP.
Rodriguez laat weten met de operatie ‘één stapje verder te komen’. Specialisten vreesden dat het oog niet doorbloed zou worden, maar dat gaat gelukkig goed. Onderzoekers zijn nu begonnen met het analyseren van hersenscans van James. De grote vraag: kunnen beelden van het oog via de oogzenuw in de hersenen terechtgekomen zodat de Amerikaan weer kan zien.
“We staan echt aan de vooravond van de mogelijkheid om dát voor elkaar te krijgen”, zegt een oogarts tegen AP. “Voor James bekijken we per dag wat er mogelijk is.”