Anita Blijdorp onderzoekt al jaren het oorlogsverleden van de Wieringermeer. Haar oom Jan zat ook bij het verzet. “Bep vertelde aan de telefoon dat ze op de ULO nog smoorverliefd op hem is geweest”.
Juiste vrouw op juiste plaats
Een paar jaar geleden zocht ze Elisabeth Lindenbergh op in Noorwegen, waar ze na de oorlog was gaan wonen. In de Kroniek, het blad van het Historische Genootschap Wieringermeer, schreef ze een stuk over de verzetsvrouw.
“Ze was de juiste vrouw op de juiste plaats. De identiteitsbewijzen waren erg belangrijk natuurlijk voor de Duitsers om te controleren en mensen te kunnen oppakken. Omdat ze op de bevolkingsadministratie werkte van de gemeente, had ze een positie om iets te doen om dat tegen te gaan”, vertelt Blijdorp
Wapens in de fietstas
Beps werk breidde zich steeds meer uit. In de winter van 1944 begon ze als koerier berichten en goederen rond te brengen. Daarbij werd ze op een dag staande gehouden door een Duitse patrouille. Onder een partij groenten in haar fietstassen lagen meerdere stenguns verborgen. Haar jonge en onschuldige uiterlijk moet toen haar redding zijn geweest.
Tekst gaat verder onder de foto.