Venneps paardencentrum in quarantaine om rhinovirus: “Serieuze en verdrietige situatie”

Elise de RooijEen fokmerrie in Meers Paardencentrum aan de IJweg in Nieuw-Vennep is besmet met het zeer besmettelijke rhinovirus. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het paardencentrum in quarantaine. “De komende twee weken gaan er geen paarden weg en komen er geen paarden bij”, vertelt eigenaar Mieke Beljaars-Verkaik aan NH. 

Rhinovirus duikt op in Vennepse manege – NH Nieuws

De alarmbellen gingen rinkelen toen de drachtige fokmerrie afgelopen woensdag een miskraam kreeg, vertelt Mieke. Een dierenarts die het levenloze veulen testte, concludeerde dat het dier besmet was met rhino EHV1+.

Omdat het ongeboren veulen besmet is, heeft de merrie het virus automatisch ook onder de leden. Toch lijkt dat paard er nauwelijks last van te hebben. “We hebben haar direct in quarantaine geplaatst”, aldus een aangeslagen Mieke, “maar ze ziet er fit uit.” 

De drachtige merries op het terrein komen onderling niet vaak met elkaar in aanraking, maar Mieke maakt zich wel licht zorgen over verspreiding. “Ze staan soms als koppels in de paddock, maar deze merrie heeft vooral apart in haar box gestaan. Hopelijk is dat onze redding geweest.”

Quarantaine

Levende paarden testen op het rhinovirus kan volgens Mieke niet. “We temperaturen ze, en houden ze in de gaten”, vertelt ze. Vooralsnog vertonen de andere merries nog geen symptomen, maar dat kan nog veranderen. “De incubatietijd is twee weken”, vertelt ze. 

Omdat de merries en de manegepony’s en -paarden gescheiden van elkaar staan, kunnen de lessen doorgaan. Dat is ook in het belang van de gezonde paarden, benadrukt Mieke. “Want als je paarden stilzet, gaat hun weerstand achteruit.”  

Wel gelden er de komende twee weken ook strenge voorzorgsmaatregelen op het paardencentrum, waar wekelijks zo’n 650 mensen over de vloer komen. “We hebben iedereen een mail gestuurd.”  

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

“Pensionklanten mogen alleen hun eigen paarden aanraken”, is een van de maatregelen. Na een paardrijles even blijven hangen, is er voorlopig ook niet meer bij. “Kinderen mogen normaal ook komen poetsen, maar we vragen ze nu om hooguit een uur ervoor aan te komen en tot een uur erna te blijven.”

Mensen kunnen niet ziek worden van het rhinovirus, maar het wel overdragen op gezonde dieren. Om dat te voorkomen mogen bezoekers ook niet in de gangpaden lopen en gaan alle luiken dicht, heeft Mieke in een mail over ‘de serieuze en verdrietige situatie’ aan haar klanten laten weten. 

“Sinds de besmetting is het doodstil, en dat zal voorlopig nog wel even blijven”

Aimy Nijburg, stalmanager

Stalmanager Aimy Nijburg ziet de effecten van de besmetting voor de manege: “Er lopen hier gewoonlijk honderden mensen in een week. Dat is ook geen verrassing met zo’n 120 paarden. Op een zondagochtend kan je hier over de koppen heen lopen. Sinds de besmetting is het doodstil, en dat zal voorlopig ook nog wel even zo blijven.”

“Ik heb me suf gepiekerd”, beantwoordt Mieke de vraag hoe de besmette merrie het virus heeft opgepikt. Het moet op het terrein zijn geweest. “Want ze is afgelopen zomer voor het laatst buiten [van het terrein af, red.] geweest.”  

Om kruisbesmetting te voorkomen, heeft ze ook collega-paardenfokkers op de hoogte gebracht. De verhuizing van drie pony’s van een stal in Abbenes naar Meers is vanwege de besmetting uitgesteld. 

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment