Veel soldaten aan Belarussische grens: ‘Als ze ons aanvallen, slaan we terug’ | RTL Nieuws

Elise de Rooij


Grens met Oekraïne

Door Chris Colijn··Aangepast:

© Dimitar Dilkoff / AFPVeel soldaten aan Belarussische grens: 'Als ze ons aanvallen, slaan we terug'

RTL

Belarus verzamelt steeds meer soldaten en materieel bij de grens met Oekraïne. De leider van Belarus, Aleksandr Loekasjenko, is een trouwe bondgenoot van Russische president Poetin. Oekraïne heeft Belarus gewaarschuwd dat het geen aanval moet beginnen.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Belarus een groot aantal soldaten en wapens aan de Oekraïense grens heeft geplaatst. Het zou gaan om gewone soldaten, speciale eenheden, en ook ‘tanks, artillerie, raketsystemen, luchtverdedigingssystemen en technische uitrusting’.

Er zouden volgens Oekraïne ook soldaten aanwezig zijn die eerder hebben meegevochten met het Wagner-huurlingenleger, dat niet meer actief is in Oekraïne. “We waarschuwen Belarussische functionarissen om geen tragische fouten te maken”, staat in de verklaring van het Oekraïense ministerie.

Volgens de leider van Belarus, Aleksander Loekasjenko, staat een derde van het leger van Belarus aan de grens met Oekraïne, omdat Oekraïne volgens hem een dreiging vormt. Het leger van Belarus zou uit ongeveer 60.000 soldaten bestaan. De grens tussen de twee landen is iets meer dan 1000 kilometer lang.

Loekasjenko zegt zelf dat hij niet van plan is om Oekraïne aan te vallen, maar hij heeft wel opvallend veel troepen verzameld. “Er zijn en zullen geen orders komen om ons land te verlaten”, zegt Loekasjenko. “We zullen alleen vechten als ze naar ons toekomen met slechte bedoelingen.”

‘Gebaar richting Poetin’

“Ik denk dat het een mooi gebaar van Loekasjenko is richting Poetin”, zegt defensiespecialist Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. “Door troepen bij de grens te plaatsen, moet Oekraïne reageren door daar ook troepen neer te zetten. En dus moet Oekraïne die troepen ergens anders wegtrekken.”

“Belarus wil hiermee zeggen: ‘kijk, wij doen ook mee. Wij steunen de Russische inval in Oekraïne, en wij zetten ook druk op Oekraïne'”, zegt Bolder, die niet verwacht dat Belarus daadwerkelijk zal aanvallen. “Belarus zit niet te wachten op een oorlog, en ook niet op een mobilisatie.”

Officieel zijn Belarus en Oekraïne niet in oorlog, maar in de begindagen van de Russische invasie in 2022 voerde Rusland aanvallen uit vanaf Belarussisch grondgebied. Sindsdien heeft Oekraïne haar noordgrens versterkt, met zowel defensieve stellingen als troepen. Volgens Oekraïne is er daarom geen reden tot paniek.

“Onze versterkingen zijn volledig operationeel, en als de vijand vanaf de noordelijke grens probeert binnen te dringen, staan onze pelotons, bolwerken en hindernisbanen klaar om hen tegemoet te treden”, zegt de militaire baas van de Oekraïense grensregio Zjytomyr. Naast loopgraven en andere verdedigende stellingen zou Oekraïne in 2022 zelfs een stuk muur hebben gebouwd aan de grens.

Terrein

Oekraïne heeft nog een extra hulpmiddel aan de grens met Belarus: het terrein. “Er zijn daar heel veel riviertjes, meertjes en bossen”, legt Bolder uit. “Dat is niet zomaar te doorkruisen door Belarussische troepen. Dat hebben we ook in het begin van de oorlog gezien. Toen heeft Oekraïne een aantal dammen laten springen, waardoor het voor gemilitariseerde eenheden erg moeilijk werd om toegang te krijgen tot het noordwesten van Oekraïne.”

Belarus heeft in het verleden al vaker militaire oefeningen uitgevoerd aan de Oekraïense, en ook de Poolse en Litouwse grens. Dit voorjaar was er nog een oefening met zo’n 3000 soldaten, plus een onbekend aantal Wagner-strijders. Tot nu toe vocht het leger van Belarus niet mee in Oekraïne, maar het land steunt Rusland nadrukkelijk. Zo zou Belarus deze maand militair materieel aan Rusland hebben gegeven, zodat de Russen hun grensregio Koersk beter kunnen verdedigen tegen Oekraïne.

Bekijk hieronder de video die we met defensiespecialist Patrick Bolder maakten over de aanval op Koersk.

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland vindt zich niet alleen meer in Oekraïne plaats, maar nu ook op Russisch grondgebied. Wat er is gebeurd en wat dat betekent, legt defensiespecialist Patrick Bolder van het HCSS uit in deze video.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment