Van kangoeroe met gitaar tot sippe uil: dit zijn de grappigste dierenfoto’s van 2023

Elise de RooijDit jaar moesten de organisatoren Comedy Wildlife Photography Awards kiezen uit 5300 ingestuurde foto’s van zowel amateurs als professionals uit 85 landen.

De competitie krijgt elk jaar meer aandacht. Vorig jaar was er aandacht voor ook twee Nederlandse fotografen. In 2021 was er oog voor een zeehond, baviaan en twee berenjongen.

Het plaatje dat Jason Moore in West-Australië schoot van de kangoeroe die ‘een komische pose’ aanneemt, won uiteindelijk. De foto staat boven dit artikel. “Niet veel mensen weten dat kangoeroes normaal vrij volgzaam en zelfs een beetje saai zijn. Toen ik dit zag, verscheen er een glimlach op mijn gezicht en wist ik meteen dat ik iets bijzonders had vastgelegd.”

Het beeld gaf volgens de jury een echt feel good-gevoel en ‘dat is waar het bij Comedy Wildlife allemaal om gaat’.

‘Is maandag al voorbij?’

Er waren prijzen te winnen in verschillende categorieën. Deze uil, die volgens de Amerikaanse fotograaf John Blumenkamp het grootste deel van de middag zat te poseren, liet ineens een hele andere kant van zichzelf zien. “Is maandag al voorbij?”  

Ook een duif die frontaal tegen de overblijfselen van een cactus lijkt aan te vliegen, is in de prijzen gevallen. ‘Dat stond hier gisteren nog niet’, heet het plaatje van Wendy Kaveney uit India. 

De dansende otter, door Otter Kwek uit Singapore vastgelegd, won in de categorie waterdier. “Ik liet het plaatje aan een balletlerares zien, en die zei dat de otter een natuurtalent is. Hij moet alleen zijn buik iets verder inhouden”, zegt Kwek.

Een foto van de Poolse Jacek Stankiewicz van vogeltjes die op een tak ruzie lijken te maken, won de publieksprijs. “Het lijkt wel alsof een ondeugend kind ruzie maakt met zijn ouder”, grapte een van mijn vrienden.

De competitie werd acht jaar geleden door natuurfotografen Paul Joynson-Hicks en Tom Sullam in het leven geroepen. Het doel? “Een verfrissende, leuke en gratis fotowedstrijd van de meest verbazingwekkende wilde dieren op aarde.”

De prijs staat dit jaar in het teken van het Britse goede doel Whitley Fund for Nature, dat miljoenen heeft besteed aan natuurbescherming in tientallen landen. Alle winnaars zijn te vinden op de site van Comedy Wildlife Photography Awards.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment