UvA-docent ging in gesprek met demonstranten op Roeterseiland: “Ik kijk er met gemengde gevoelens op terug”

Elise de RooijUren liep Machiel Keestra gisteren rond bij het tentenkamp op het Roeterseiland in Amsterdam-Oost. Daar voerde hij gesprekken met zowel studenten als docenten. 

Sjaals en mondkapjes

Dat deed hij in zijn rol als Central Diversity Officer van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zijn doel in die rol? Een zo inclusief mogelijke plek te creëren voor zowel studenten als docenten. Bij de UvA zijn in totaal zo’n 50.000 mensen, waarvan velen betrokken zijn bij – verschillende partijen in – conflictsituaties elders in de wereld, geraakt worden door natuurrampen elders, enzovoorts.  
 
En met die missie bezocht hij gisteren ook het ‘protest-tentenkamp’ bij Roeterseiland. In gesprek met de verschillende studenten en docenten vroeg hij zich of de demonstratie inclusief was voor ál deze 50.000 personen verbonden aan de UvA.  
 
Tot 22.00 uur vond hij van wel. Zo vertelt hij: “Ik raakte in gesprek met een joodse jongen met keppeltje en wat demonstranten. Hij vroeg zich hardop af of het nog wel veilig was voor hem. Alle sjaals en mondkapjes vond hij namelijk best wel intimiderend.” 
 
De joodse student, verbonden aan de UvA, hoefde zich volgens de demonstranten geen zorgen te maken. Hun actie was pertinent niet gericht tégen joden, maar tegen de Israëlische oorlogsvoering en vóór de Palestijnse slachtoffers in Gaza. De bedekking was voor hun eigen bescherming omdat studenten eerder met sancties door hun opleiding geconfronteerd waren vanwege hun betrokkenheid bij een demonstratie, zoals Keestra in dat gesprek hoorde.  Dat neemt niet weg dat hij in zijn gesprekken op het Roeterseiland steeds ook aandacht gevraagd heeft voor de veiligheid van studenten en medewerkers met een joodse en/of Israëlische achtergrond, voor wie deze acties vaak confronterend kunnen zijn. Tegelijkertijd zijn er meerdere docenten en studenten met zo’n achtergrond actief betrokken bij de demonstraties, zoals ook gisteren het geval was. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment