Twee zwangerschappen met HG: ‘Tot 20 keer overgeven per dag en 18 kg afgevallen’

Elise de Rooij



Wat is hyperemesis gravidarum?
Hyperemesis gravidarum is een ernstige vorm van misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Hoewel 8 op de 10 vrouwen in het eerste trimester last hebben van misselijkheid, met een piek rond de 9 weken, krijgt slechts 1 op de 100 zwangere vrouwen te maken met hyperemesis gravidarum, zegt Spaanderman.

“De maag speelt meestal een rol, maar het braakcentrum en andere regelcentra, zoals die voor de bloeddruk, zitten er ook omheen. Het is dus een samenspel dat misselijkheid veroorzaakt. Ook kun je een bacterie in je maag hebben, waardoor je gevoeliger bent. Als daar een zwangerschap overheen komt, kan dat problemen geven.”

Een klein stofje in de vroege placenta lijkt ook een oorzaak te kunnen zijn. Dit stofje zorgt ervoor dat een deel van de hersenen actief wordt, wat misselijkheid en braken veroorzaakt. “Tijdens een recent onderzoek zijn bepaalde genetische varianten in de placenta gevonden. Als de placenta meer van deze varianten aanmaakt, zijn deze vrouwen gevoeliger voor zwangerschapsbraken. Uit dat onderzoek bleek ook dat deze vrouwen gezonde kinderen kregen. Het is dus vaak geen nadeel voor het kind, en er is zelfs een iets lagere kans op een miskraam”, aldus Spaanderman.

“Ook zorgt de zwangerschap ervoor dat de maagontlediging trager verloopt. Als je maag langer vol blijft, kan deze uitrekken, en daardoor word je misselijk.”

Wanneer spreek je van hyperemesis gravidarum?
Als je 5 procent van je gewicht (voor je zwangerschap) bent afgevallen, minder dan een halve liter per dag plast, en vaak moet braken, kan er sprake zijn van hyperemesis gravidarum.

Welke behandelingen zijn er?
Gember kan helpen. Medicatie tegen misselijkheid kan worden voorgeschreven. Als je al een tijd niets binnenhoudt, kan een dagbehandeling worden voorgesteld waarbij vocht en vitamines worden toegediend. In sommige gevallen wordt een maagsonde gebruikt. “Als je niets kunt eten en dit blijft aanhouden, dan moet je voeding krijgen. Dat geven we dan via een maagsonde”, aldus Spaanderman.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment