“Het wordt nog een puzzel om een goede plek te vinden, naast dat een nieuwe nitraatbunker een paar miljoen gaat kosten. Zo’n bunker moet buiten de bebouwde kom zitten en ook niet in een Natura 2000-gebied. Waar dat in Nederland gaat zijn, maakt ons niet veel uit.”
Welke films er mogelijk zijn aangetast is niet bekend. “De collectie bestaat uit het alleroudste filmerfgoed van tussen 1950 tot ongeveer 1985. Dit zijn dus eigenlijk de Nachtwachten van het Eye Filmmuseum, zou je kunnen zeggen. En waar niet alleen Nederlandse films bijzitten, maar ook Duitse, Deense en Franse films die in eigen lang verloren zijn gegaan.”
“Het grootste deel van de collectie is gedigitaliseerd, en alles is ook veilig gesteld op ‘safety stock’: op niet-brandbaar materiaal. Je wil alleen nooit het nitraat weggooien, omdat je altijd wil kunnen terugvallen op het origineel, omdat het digitaliseren steeds beter wordt.”
Verstopplek tijdens WOII
De zogenoemde kunstbunker in Castricum heeft een bijzonder verleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er schilderijen verstopt, om zo de meesterwerken uit handen van de nazi’s te houden. Daarna is het vanwege de goede klimatologische omstandigheden in gebruik genomen voor de opslag van de films.
Hoelang dat daar nog kan, is de vraag. “Voor nu is het droog”, stelt Frank Roumen. “Maar we gaan vandaag nog met elkaar bespreken hoe we de situatie in de gaten kunnen houden de komende tijd.”