Staakt-het-vuren Gaza gaat in, Israël wil daarna nog ‘twee maanden vechten’

Elise de RooijHet staakt-het-vuren werd deze week aangekondigd na bemiddeling van Qatar tussen Hamas en Israël. Het begint om 06.00 uur (het is dan 7 uur in Gaza) en de partijen hebben afgesproken dat het zeker vier dagen duurt.

Vanmiddag om 15.00 uur moeten de eerste gijzelaars worden vrijgelaten.

‘Pauze is goed nieuws’

“Deze gevechtspauze is ten eerste natuurlijk goed nieuws voor de Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen die de komende dagen vrij zullen moeten komen”, zegt verslaggever Pepijn Nagtzaam. Hij volgde het conflict de afgelopen weken van dichtbij.

De pauze is ook hard nodig voor de twee miljoen mensen in de Gazastrook, die weken gebombardeerd zijn, vaak dakloos in een gebied waar een tekort is aan alles, en waar nu eindelijk wat hulp naar binnen kan”, legt hij uit.

Egypte heeft vannacht laten weten dat de hulp voor de Gazastrook vandaag op gang komt. Dagelijks gaat er 130.000 liter diesel het gebied in, samen met vier vrachtwagens met gasflessen. Er kunnen ook tweehonderd vrachtwagens met hulpgoederen naar de Gazastrook.

Voor het uitbreken van de oorlog reden er volgens de Verenigde Naties dagelijks ongeveer vijfhonderd vrachtwagens Gaza binnen.

Correspondent Olaf Koens legde eerder deze week uit hoe belangrijk het bestand is voor Palestijnse burgers in Gaza:

De vraag is volgens Nagtzaam hoe het verder gaat na het vierdaagse staakt-het-vuren. “Israël heeft al aangekondigd na deze pauze door te willen gaan met vechten, met bombarderen.” Ook gisteravond liet de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant nog weten om ‘zeker twee maanden intens strijd te leveren’.

Wapens klaarmaken

Volgens Israëlische media zei Gallant tegen troepen dat ze zich moeten organiseren, wapens moeten herbevoorraden en zich klaarmaken om de gevechten verder te zetten. Gallant wil naar eigen zeggen druk blijven uitoefenen zodat meer gijzelaars, die door Hamas in de Gazastrook worden vastgehouden, naar Israël terug kunnen. 

“Het lijkt erop dat deze oorlog nog lang niet afgelopen is”, zegt Nagtzaam.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment