Schutter Trump zag rally als ‘een kans’, motief voor FBI nog een raadsel | RTL Nieuws

Elise de Rooij


Handelde alleen

Door RTL Nieuws··Aangepast:

Schutter Trump zag rally als 'een kans', motief voor FBI nog een raadsel

RTL

De 20-jarige man die Donald Trump vorige maand door zijn oor schoot, handelde waarschijnlijk alleen. De FBI analyseerde zijn computer en ontdekte dat Thomas Crooks tientallen keren informatie opzocht over rally’s van zowel Trump als Joe Biden. Een motief voor de aanslag kon de veiligheidsdienst niet achterhalen.

Presidentskandidaat Donald Trump werd op 13 juli tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania door zijn oor geschoten. In het publiek achter hem vielen een dode en twee gewonden. De verdachte, een 20-jarige man die in de buurt woonde, werd doodgeschoten. 

Maandenlange zoektocht

De FBI heeft inmiddels meer laten weten over schutter Thomas Crooks. Hij meldde zich begin juli aan voor de rally van Trump en zou deze bijeenkomst ‘als een kans’ hebben gezien, meldt de FBI. 

Crooks was toen al maandenlang op zoek naar informatie over grote bijeenkomsten van Trump. Ook zocht hij online meerdere keren naar informatie over rally’s van president Joe Biden, die op dat moment ook nog een greep naar het presidentschap deed. 

Uit beveiligingsbeelden maakte de FBI op dat Crooks ongeveer zes minuten op het dak lag voordat hij begon te schieten. Omstanders hadden hem toen al gesignaleerd. Bekijk dat hier: 

Het duurde lang voordat de politie ingreep.

Het motief van Crooks blijft voor de FBI een raadsel. Aan de hand van zijn browsegeschiedenis kon de FBI concluderen dat hij verschillende ideologieën aanhing. De FBI kon niet achterhalen of hij handelde vanuit een linkse of rechtse ideologie. Er is volgens de FBI ook geen bewijs dat Crooks met anderen samenwerkte of werd aangestuurd vanuit het buitenland.

Deze spullen vond de FBI naast de dode schutter.© ANP / AP
Deze spullen vond de FBI naast de dode schutter.

Amerikaanse media meldden eerder dat Crooks geregistreerd stond als Republikein. Correspondenten Erik Mouthaan noemde dat een ‘belangrijk en opvallend detail’. 

“Dat haalt de kritiek over dat hij een zeer linkse Trump-hater zou zijn, in eerste instantie weg. Maar we weten niet of hij ook echt overtuigd Republikein was”, zei Mouthaan. Zo bleek namelijk ook dat Crooks in 2021 een bedrag van 15 dollar doneerde aan het Progressive Turnout Project, een nationale groep die Democraten ertoe aanzet om te stemmen. 

Voor het eerst stemmen

Aankomende verkiezingen in november zou Crooks oud genoeg zijn geweest om voor het eerst te mogen stemmen tijdens de presidentsverkiezingen. 

Een paar uur na de aanslag nam CNN contact op met de vader van Crooks. Hij zei toen dat hij probeerde uit te zoeken ‘wat er in hemelsnaam is gebeurd’ en eerst met de politie wilde spreken voordat hij iets over zijn zoon kon zeggen.

Trump overleefde de moordaanslag en stond eerder deze maand alweer buiten voor een publiek, al bleef hij wel achter kogelwerend glas.

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment