Schelvis met groene kruiden, krieltjes en doperwten & aardbeienroomijs met kletskoppen

Elise de Rooij



Het recept bestaat uit vier delen. We beginnen met de schelvis met groene kruidensaus. Daarna lees je hoe je de gekookte krielaardappels met doperwten maakt. Verderop in het recept lees je hoe je aardbeienroomijs maakt en tot slot lees je hoe je de kletskoppen bereidt.

Schelvis met groene kruidensaus

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 kleine sjalot
  • 50 gr. groene olijven 
  • 3 eetlepels kappertjes  
  • 1 bos bladpeterselie
  • 1 citroen 
  • Zout en peper 
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie 
  • 3 eetlepels bloem 
  • 400 gr. schelvisfilet zonder vel
  • 40 gr. roomboter 

Extra nodig: fijne rasp

Bereidingswijze 

Stap 1: Pel en snipper de sjalot ragfijn, doe in een kom. 

Stap 2: Hak de olijven grof en de kappertjes en peterselie fijn en voeg bij de sjalot. 

Stap 3: Rasp de citroen boven de kom en pers de helft van de citroen erbovenuit. Kruid met zout en peper. Roer de olijfolie erdoor. 

Stap 4: Snijd de schelvis in 4 stukken. Haal de vis door de bloem en klop de overtollige bloem eraf. 

Stap 5: Verwarm de roomboter in een grote koekenpan en bak de schelvis in circa 3 minuten per kant. 

Stap 6: Haal de vis uit de pan en lepel de groene saus erover. Serveer er gekookte krielaardappels met doperwten (zie onderstaand recept) bij.

TIP: draai de schelvis 1 keer om in de pan. De filets van schelvis zijn wat zachter dan bijvoorbeeld kabeljauw en vallen eerder uit elkaar. 

Gekookte krielaardappels met doperwten 

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 800 gr. krielen
  • 200 gr. doperwten (diepvries) 
  • Zout en peper 

Bereidingswijze 

Stap 1: Halveer eventueel de grote krielen. Zet ze onder koud water en breng aan de kook en kook ze in 10-15 minuten gaar.

Stap 2: Voeg de laatste 3-4 minuten van de kooktijd van de aardappels de doperwten toe.

Stap 3: Giet de aardappels en erwten af en kruid met zout en peper. 

Aardbeienroomijs

  • Nagerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 5 minuten 

Ingrediënten

  • 500 gr. bevroren aardbeien
  • 250 ml crème fraîche
  • 75 gr. poedersuiker
  • 250 gr. verse aardbeien
  • 2 takken basilicum
  • Scheutje balsamicozijn
  • Schepje vanillesuiker
  • 4 kletskoppen (kant-en-klaar of zie recept onderaan)

Extra nodig: keukenmachine, diepvriesbestendige bak inhoud circa 750 ml

Bereidingswijze

Stap 1: Pureer in de keukenmachine de aardbeien met de crème fraîche en poedersuiker. Doe in een diepvriesbestendige bak en bewaar tot gebruik in de diepvries.

Stap 2: Maak de verse aardbeien schoon en snijd ze in plakjes of stukken. Snijd de basilicum fijn.

Stap 3: Maak de aardbeien aan met een scheutje balsamicoazijn. Schep de basilicum en eventueel een schepje vanillesuiker erdoor.

Stap 4: Schep de aardbeien en het aardbeienijs in coupes en serveer er een kletskop bij.

Kletskoppen 

  • Circa 30 stuks
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 50 gr. roomboter
  • 50 gr. blanke amandelen
  • 200 gr. witte basterdsuiker
  • 50 ml water
  • Zout
  • 100 gr. bloem

Extra nodig: hakmolentje, spuitzak, ijsschep

Bereidingswijze 

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C (onder- bovenwarmte). 

Stap 2: Laat de boter smelten en afkoelen. Hak de amandelen vrij fijn. 

Stap 3: Meng in een kom de gesmolten boter met de basterdsuiker, water, een snuf zout en de amandelen. Roer de bloem erdoor. 

Stap 4: Schep 2 theelepels en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Let op: zorg dat er voldoende ruimte vrij blijft rondom de deegballetjes, want ze lopen erg uit.  

Stap 5: Bak de kletskoppen in porties 5-7 minuten in de oven, tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen.



Website

Lees ook deze artikelen

Geef een reactie