Pro-Palestijnse studenten bij demonstratie Utrecht aangehouden

Elise de RooijEerder op de avond riep de Universiteit Utrecht met ondersteuning van de politie de demonstranten al op om de binnenplaats van de Universiteitsbibliotheek aan de Drift te verlaten. 

‘Huisregels niet opgevolgd’

“Onder andere doordat de huisregels niet zijn opgevolgd, ontstonden er serieuze zorgen over de veiligheid”, stelt een woordvoerster van de universiteit.

Er zou meerdere keren contact zijn geweest tussen de universiteit en vertegenwoordigers van de actievoerders. Daarbij is hen vanaf het begin duidelijk gemaakt dat ze zich aan de huisregels moesten houden en in de loop van de avond moesten vertrekken. 

Andersom heeft de groep gedeeld welke eisen zij voor de universiteit hebben. 

Actieve samenwerking Israël

Voorzitter Anton Pijpers van het College van Bestuur heeft meermaals aangeboden om met een delegatie van de groep te overleggen, maar dat aanbod werd volgens de woordvoerster telkens geweigerd.

De demonstranten melden in een persbericht dat zij willen dat de UU alle actieve samenwerkingen met Israëlische instellingen en organisaties opzegt. Door samen te werken met Israël zou de universiteit deelnemen aan “de onderdrukking en bezetting van het Palestijnse volk”. De bezetters zeggen niet te zullen vertrekken totdat de universiteit alle banden met Israël heeft verbroken.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment