Politie over verdachte van overvalbende in verhoor: “Liefst breek ik al zijn botten”

Elise de RooijHoe zit het dan met de meerdere getuigen, die vaak onafhankelijk van elkaar Glenn V. noemen bij overvallen en vertellen dat hij degene is die Sjaak Groot heeft doodgeschoten tijdens de overval in Berkhout in juni 2021.

De advocaten stelden dat alle getuigen onbetrouwbaar zijn. Of omdat ze wisselend hebben verklaard of er voordeel uit probeerden te halen. Daarmee doelden ze op medeverdachte Martijn G. Die heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de overval zijn geweest, maar zijn eigen rol klein probeerde te houden.

Daarnaast werden de pijlen langdurig gericht op een anonieme bedreigde getuige die alleen zonder naam een verklaring wilde doen. Ook die vertelde van andere verdachten gehoord te hebben dat V. Sjaak Groot heeft doodgeschoten. 

Oneerlijk proces door anonieme getuige

Tegen het gebruiken van deze getuige hebben de advocaten zich vanaf het begin verzet. Er mochten schriftelijk vragen gesteld worden, maar zo’n beetje de helft daarvan werd afgewezen om herkenning te voorkomen. Datzelfde gebeurde ook bij getuigen waarvan de namen wel bekend waren. “Vanuit juridisch oogpunt is er daardoor sprake van een oneerlijk proces. We zijn belet om vragen te kunnen stellen”, aldus Hoekzema.

Tot slot werd de levenslange celstraf onmenselijk genoemd door de advocaat. “Hiermee pak je zijn vrijheid en zijn toekomst af. Hij zal alleen oud worden.” Volgens haar is het verschil tussen de eis met de andere verdachten (maximaal 30 jaar) ook nog eens veel te groot.

Advocaat Deniz R. vraagt om vrijspraak

Ook de advocaat van medeverdachte Deniz R. kwam vandaag aan het woord. Volgens Arnoud Comans zijn de teruggehaalde berichten op veel manieren te interpreteren. “Het mag niet ontaarden in het beter knip-en-plakwerk.” Ook betwiste hij de telefoondata. “Als je ergens op locatie voor en na een overval bent, betekent het dan dat je die ook gepleegd hebt?” De advocaat wil dan ook dat R. wordt vrijgesproken.

Zelf nam hij ook nog het woord. “Ik heb veel goede dingen gedaan en ook veel slechte dingen, maar ik ben geen overvaller. Ik wil vragen om een eerlijk oordeel.” Morgen gaat de zaak verder met de pleidooien van de advocaten van de andere vier verdachten. Vrijdag is de laatste zittingsdag, de uitspraak is op 27 mei. 

Bekijk hier de reportage die we vorige week maakten over de strafeis van het OM.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment