Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
Parijs staat op scherp. Het Franse voetbalteam speelt vanavond tegen dat van Israël in de Nations League. De grote vrees is dat het net als in Amsterdam uit de hand gaat lopen: rond de wedstrijd zijn demonstraties voor en tegen Israël aangekondigd. Frankrijk neemt zware veiligheidsmaatregelen.
Er worden 4000 politiemensen ingezet bij het stadion Stade de France, in het openbaar vervoer en op andere plaatsen in de hoofdstad. De Franse voetbalbond zelf heeft zo’n 1600 beveiligers ingehuurd. Een elite-eenheid moet de Israëlische voetballers beschermen. President Macron is erbij, uit solidariteit met de Joodse gemeenschap.
“Het is een wedstrijd met een hoog risico. We bereiden ons er met veel vastberadenheid op voor, maar ook met kalmte”, aldus de chef van de Parijse politie, Laurent Nunez. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat er geen enkel risico was met betrekking tot deze wedstrijd, maar er is een zeer groot aantal politieagenten gemobiliseerd voor deze gebeurtenis, wat vrij ongebruikelijk is voor een Nations League-wedstrijd.”
Winkels, bars en bedrijven dicht
Alleen Franse en Israëlische vlaggen zijn tijdens de wedstrijd in het stadion toegestaan, Palestijnse vlaggen zijn verboden. Voetbalfans die het stadion in willen, moeten door verschillende veiligheidschecks, waaronder twee identiteitsverificaties. Winkels en bars rondom het stadion hebben de opdracht gekregen al in de middag dicht te gaan. Omliggende kantoren en bedrijven zullen ook gesloten zijn.
In een ideale wereld is voetbal gewoon voetbal.
De schaduw van de gebeurtenissen in Amsterdam rond Ajax-Maccabi Tel Aviv hangt over de wedstrijd. De Israëlische Veiligheidsraad heeft de eigen fans daarom geadviseerd niet naar internationale sportwedstrijden of culturele evenementen te gaan, uit vrees dat ze worden aangevallen. Het lijkt er op dat daaraan gehoor wordt gegeven. Er zijn 3500 plekken beschikbaar voor de Israëlische fans, maar Franse media denken dat er hooguit 150 zullen komen.
Ook veel Franse fans laten de wedstrijd links liggen, lijkt het. Van de 80.000 kaartjes zijn er tot nu toe 20.000 verkocht. Uit een enquête van de supportersvereniging Les Irreductibles Français blijkt dat 30 procent het te gevaarlijk vind. 15 procent van de aanhang zegt de wedstrijd tegen Israël te boycotten vanwege de oorlog in Gaza. Het Israëlische optreden in de Gazastrook kan ook in Frankrijk op veel weerstand rekenen. Supporters van Paris Saint Germain ontrolden vorige week nog een immens spandoek met de tekst ‘Free Palestine’.
Rond de wedstrijd zijn ook nog eens demonstraties gepland. Om zes uur begint een pro-Palestinabijeenkomst bij het gemeentehuis van Saint Denis, de Parijse voorstad waar ook het Stade de France ligt. Maar er is ook een pro-Israëldemonstratie, door de rechtse joodse beweging Betar. Betar-leider Yigal Brand, die recentelijk nog als militair optrad in de Gazastrook, zegt dat zijn beweging ‘woedend is over wat er in Amsterdam is gebeurd’. En: “Wij zijn trotse zionisten en hebben niets om ons voor te verontschuldigen.”
Afzeggen geen optie
De beladen wedstrijd afzeggen of verplaatsen was voor de Fransen geen optie. President Macron heeft aangekondigd bij de wedstrijd te zijn, samen met andere Franse leiders. Niet alleen om het Franse team te steunen, zegt een woordvoerder van het Elysée, maar ook om ‘de boodschap uit te dragen van broederschap en solidariteit na de niet te tolereren antisemitische aanvallen in Amsterdam’.
Die boodschap valt goed bij de overkoepelende Joodse organisatie in Frankrijk, CRIF. Voorzitter Yonathan Arfi: “Ik maak me natuurlijk zorgen over de wedstrijd. De beelden uit Amsterdam waren angstaanjagend, een gewelddadige daad van antisemitisme. In een ideale wereld is voetbal gewoon voetbal. Maar in het licht van het antisemitisme is het nu het moment om Republikeinse waarden te bevestigen. Het is nodig dat de Fransen hun steun tonen. In het stadion, met de president en politici. Dat is waar we nu staan.”
De wedstrijd had eigenlijk nooit mogen doorgaan, zeggen voorvechters van de Palestijnse zaak. Ze vinden dat Israël geschorst had moeten worden vanwege de oorlog in Gaza en Libanon, waarbij het land tienduizenden slachtoffers heeft gemaakt. Meest vrouwen en kinderen.
Salah Hamouri van de organisatie Urgence Palestine zegt: “Voetbal en politiek zijn niet te scheiden. Sommige spelers van het Israëlische team zitten of zaten in het leger. Dit gaat over de strijd van een bezet volk tegen een bezetter, en heeft niets te doen met religie. Als er geweld komt, komt dat van de supporters van de bezettende staat. En niet van de mensen die nu in Frankrijk nu al dertien maanden vreedzaam demonstreren.”
‘Het blijft een voetbalwedstrijd’
Desgevraagd zegt de bondscoach van het Franse elftal, Didier Deschamps: “We hebben geprobeerd ons zo normaal mogelijk op de wedstrijd voor te bereiden. Maar duidelijk is dat niemand in het team immuun is voor de context, die zwaar is. We zullen er voor zorgen dat het een voetbalwedstrijd blijft, ondanks alles.”