Paniek bij bijeenkomst in India: ruim 100 doden door verdrukking

Elise de RooijGetuigen vertellen aan de Britse omroep BBC dat de paniek zou zijn ontstaan bij de smalle uitgang van het evenement, nadat een zandstorm voor verwarring zorgde. “Alles ging goed, tot ik opeens gegil hoorde. Voor ik het wist vielen mensen bovenop elkaar”, zegt een van de mensen die het zag gebeuren.

De zandstorm zorgde er volgens persbureau AFP voor dat mensen niet meer goed konden zien. Daardoor begonnen ze te dringen, belandden ze in een greppel en raakten ze in de verdrukking. 

De tragedie gebeurde bij een satsang, een hindoeïstisch religieus evenement. Een spiritueel leraar geeft dan de kern van de non-dualiteit-leer door.

Veel vrouwen

Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen, stelt een medewerker van de gezondheidsdiensten. De BBC meldt dat ook enkele kinderen zijn omgekomen. De slachtoffers moeten nog geïdentificeerd worden.

Er circuleren beelden van slachtoffers die met pick-ups, motoren en tuktuks worden vervoerd.

Bij het ziekenhuis heerst veel chaos. Familieleden en nabestaanden van gewonden en dodelijke slachtoffers hebben zich daar verzameld. 

Financiële compensatie

De Indiase premier Narendra Modi heeft op X zijn medeleven betuigd met de slachtoffers. Ook heeft hij financiële compensatie toegezegd. 

Nabestaanden van de dodelijke slachtoffers krijgen omgerekend ruim 2000 euro. De gewonden kunnen op ongeveer 560 euro rekenen.

In mei en juni ging India gebukt onder een hittegolf. De temperaturen liepen toen op tot boven de 50 graden, met veel doden tot gevolg:Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment