Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
RTL
Na zo’n 600 afleveringen is het tijd om het iets anders aan te pakken. Op de donderdag grijpen we daarom voortaan samen met Hugo even terug naar de basis en bereiden we klassiekers met een verhaal. Vandaag betekent dit dat we naar Spanje gaan. Hugo maakt een klassieke Paella van zeevruchten, met als dessert flan met karamel. Maar wist jij dat de Paella die we nu kennen niet het originele recept is, maar een commercieel bedacht recept?
Dit menu bestaat uit twee delen: de paella met zeevruchten én de flan met karamel als dessert. We beginnen met het recept van de klassieke paella met zeevruchten, gevolgd door een kort geschiedenislesje over dit recept. Tot slot vind je het recept voor het dessert: de flan met karamel.
Paella met zeevruchten paella marinera/marisco
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 40 minuten
Ingrediënten
- 1 gr. saffraandraadjes
- 250 gr. inktvis (pijlstaartinktvis/sepia schoongemaakt)
- Olijfolie
- 200 gr. rauwe gepelde, schoongemaakte gamba’s
- 4 rauwe scampi (langoustines/kleine kreeftjes rauw ongepeld met kop)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode paprika
- 2 tomaten
- 400 gr. paellarijst
- Circa 1¼ liter visbouillon
- 250 gr. mosselen
- Zout en peper
- 1 citroen
- 1/2 bosje bladpeterselie
Extra nodig: blokrasp, paellapan of hapjespan, deksel of aluminiumfolie
Maar hoe is dit recept ontstaan?
Jaren geleden is het originele paellarecept veranderd om meer toeristen naar de kustgebieden te trekken. Zo bestond de paella niet uit de gele rijst met zeevruchten, maar uit witte rijst met bonen, slakken en als het feest was ook nog met konijn. Om dit recept aantrekkelijk te maken voor toeristen hebben ze zich laten inspireren door de Spaanse vlag en de natuur in kustgebieden. Hierdoor symboliseert de gele rijst met paprika en tomaat de Spaanse vlag. Ook hebben ze de slakken en het konijnenvlees vervangen door wat er bij de kust het meeste te vinden was. Inderdaad, zeevruchten!
Bereidingswijze
Stap 1: Week de saffraan in 100 ml warm water of wat van de bouillon.
Stap 2: Snijd de inktvis in ringen.
Stap 3: Verhit een scheut olijfolie in een grote hapjespan of paellapan en bak de inktvis circa 2 minuten. Schep vervolgens uit de pan.
Stap 4: Bak dan de gamba’s en scampi, en schep daarna uit de pan.
Stap 5: Pel en snijd de ui en knoflook en fruit in dezelfde pan.
Stap 6: Maak de paprika schoon, snijd in kleine blokjes en voeg toe aan de pan. Fruit dit tot de groenten zacht zijn.
Stap 7: Halveer en rasp de tomaten met een blokrasp en voeg toe aan de pan. Bak een paar minuten mee. Bereid ondertussen de bouillon.
Stap 8: Voeg de rijst erbij, laat heel eventjes meebakken en schenk vervolgens de bouillon over de rijst. Schep om en laat circa 15 minuten koken.
Stap 9: Voeg na ongeveer 10 minuten de saffraan met het weekwater toe.
Stap 10: Steek de mosselen in de rijst en dek de panaf met een stuk aluminiumfolie of deksel. Kook tot de mosselen gaar zijn.
Stap 11: Leg de zeevruchten op de paella en laat ze warm worden.
Stap 12: Snijd de citroen in partjes en leg op de paella, of serveer deze er apart bij.
Stap 13: Snijd de peterselie fijn en strooi over de paella.
Flan met karamel (al caramelo)
- Nagerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten + 40 minuten bakken en afkoelen
Ingrediënten:
- 500 ml volle melk
- 1 citroen
- 100 gr. suiker
- 4 eieren of 3 eieren + 2 eidooiers
Karamel
- 175 gr. suiker
- 85 ml water
Extra nodig: 7 of 8 conische vormpjes met inhoud van 100 ml
Bereidingswijze
Stap 1: Zet de vormpjes in een ovenschaal.
Stap 2: Bereid eerst de karamel door de suiker met het water in een pan met dikke bodem doen. Kook dit op laag vuur en schenk de karamel vervolgens in de vormpjes.
Stap 3: Doe de melk in een steelpan.
Stap 4: Schaaf met een dunschiller een paar schillen van de citroen en voeg toe aan de melk. Laat dit op heel laag vuur 10 minuten trekken.
Stap 5: Verwarm intussen de oven voor op 150°C.
Stap 6: Roer in een kom de suiker en eieren met een snuf zout door elkaar.
Stap 7: Haal de citroenschillen uit de melk en schenk de hete melk op het eimengsel.
Stap 8: Schenk op de karamel in de vormpjes.
Stap 9: Zet de schaal met vormpjes op het rooster, vul de schaal tot de helft met kokend water en sluit de oven.
Stap 10: Bak de flans 40 minuten. Laat helemaal afkoelen en zet daarna nog minstens een half uur in de koelkast.
Stap 11: Snijd met een mesje voorzichtig langs de randen en stort de flans op bordjes.
Variatietip: vervang de citroenschil door sinaasappelschil of vanillemerg uit een vanillestok.