De zomer is officieel voorbij en op landgoed Elswout in Overveen verschijnen de eerste herfstige taferelen. De regelval van de afgelopen dagen heeft gezorgd voor paddenstoelen in overvloed. Toch hebben de zwammen het door het stikstofoverschot zwaar te verduren, zegt paddenstoelenexpert Alfons Vaessen.
Het is geen toeval dat we Vaessen treffen in Elswout. Op de buitenplaats groeien maar liefst 700 verschillende soorten paddenstoelen, wat het een van de beste paddenstoelengebieden van de provincie maakt. Het landschap heeft die diversiteit te danken aan de stabiele condities: “Paddenstoelen houden van een heel stabiele omgeving en reageren ontzettend snel op veranderingen.”
Stikstof als boosdoener
Dat het zo goed gaat met de Overveense zwammen, zegt niet zoveel over de paddenstoelensituatie in de rest van de provincie, vertelt Vaessen. De stikstofproblemen maken het voor veel paddenstoelen namelijk moeilijk om te overleven. “Een paddenstoel als deze houdt helemaal niet van stikstof”, zegt Vaessen terwijl hij naar een zeldzame beukenkoraalzwam wijst.
Doordat bomen zoveel stikstof uit de lucht halen, stoten ze de paddenstoelen af. Dat zorgt er ook voor dat de bomen bij periodes zonder neerslag sneller uitdrogen. Bovendien leidt een teveel aan stikstof in de grond ertoe dat de bodem verzuurt en voedingsstoffen uitgespoeld raken: “De kwaliteit van het bos gaat daardoor heel snel achteruit.”
Tekst gaat door na de foto.
Paddenstoelenparadijs
Die achteruitgang is zonde, omdat Noord-Holland bij uitstek de provincie is om paddenstoelen te bewonderen. De variatie van bossen, duinen en kuststroken zorgt voor een ontzettend rijke paddenstoelenflora. “Je kunt daardoor in Noord-Holland het hele jaar door paddenstoelen blijven kijken”, zegt Vaessen.
Voor wie niet genoeg kan krijgen van paddenstoelen, wordt op 6 oktober de jaarlijkse paddenstoelendag georganiseerd in Elswout. Met allerlei excursies en kraampjes kunnen bezoekers zich daar volledig onderdompelen in de wereld van de zwammen.