Overleden gamer heilig verklaard door Katholieke Kerk

Elise de RooijDe Katholieke Kerk probeert al jaren meer verbinding te leggen met de jongere generatie. In een digitaal tijdperk lijkt dat nogal moeilijk. Toch lukte het de 15-jarige Acutis voor zijn dood wél. Voordat de tiener aan leukemie overleed, speelde hij online games en werd daardoor razend populair onder katholieke jeugdgroepen.

Binnen de Katholieke Kerk werd de Brits-Italiaanse tiener ook wel ‘Gods influencer’ genoemd, omdat hij anderen inspireerde met verhalen over het katholieke geloof. Ook beperkte de gamer zijn beeldschermtijd zodat hij de daklozen in de samenleving kon helpen. Hij waakte andere jongeren voor de verslaving die gamen kan veroorzaken.

Twee wonderen

Het kan tientallen jaren duren om als heilige verklaard te worden, maar bij Acutis verliep het proces vlot. Normaalgesproken vereist de katholieke kerk dat twee wonderen aan een kandidaat worden toegeschreven. Vervolgens moet er diep onderzoek worden gedaan naar de bovennatuurlijke gebeurtenissen.

Acutis werd in 2020 ‘gezegend’ verklaard na zijn eerste wonder, toen hij naar verluidt een Braziliaanse jongen genas die een geboorteafwijking in zijn alvleesklier had waardoor hij niet normaal kon eten. Volgens de moeder van de jongen had ze tot Acutis gebeden om haar zoon te helpen genezen.

Het tweede wonder heeft betrekking op de genezing van een meisje uit Costa Rica. Naar verluid had zij hoofdtrauma opgelopen nadat ze van haar fiets was gevallen in Italië. Haar moeder zei bij het graf van Acutis te hebben gebeden. Het meisje herstelde.

Officiële heiligverklaring

Dit tweede wonder werd afgelopen mei erkend door Paus Franciscus. Hierdoor kon de overleden tiener als heilig verklaard worden. Samen met veertien anderen stemde de Paus gisteren vóór de heiligverklaring van Acutis. De officiële heiligverklaring moet nog plaatsvinden. Waarschijnlijk gebeurt dat tijdens de viering van het jubileumjaar van de Katholieke Kerk in 2025.

Nadat de officiële heiligverklaring plaatsvindt, kan de katholieke kerk over de hele wereld parochies en scholen naar Acutis benoemen. Ook wordt hij dan jaarlijks herdacht met een feestdag.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment