Oranjefans in München halen herinneringen op aan ’88: ‘Ik heb nog wekenlang naar Duitsers getoeterd’

Elise de RooijEen van de bepalende spelers van het winnende team van 1988 was Ronald Koeman, de huidige bondscoach van Oranje. Gisteren, tijdens de persconferentie, vroeg een buitenlandse journalist aan bondscoach Koeman hoe hij op dat toernooi terugkeek.

Tot grote hilariteit van de andere aanwezigen sprak de journalist de bondscoach per ongeluk aan als ‘mister Michels’, de coach die zowel tijdens de finale van 1988 als die van 1974 (2-1 verlies tegen West-Duitsland, ook in München), aan het roer stond.

“De sfeer in de groep was toen heel goed”, blikte Koeman terug op ’88. Aan een vergelijking tussen het elftal van toen en nu waagde de huidige bondscoach zich niet. “Het is niet te vergelijken, het was ander voetbal, het was fysiek heel anders.”

Olympiastadion

In het iconische Olympiastadion van München, waar de finales van ’74 en ’88 werden gespeeld, wordt vanavond niet gevoetbald. De wedstrijd van vanavond wordt gespeeld in de Allianz Arena, thuishaven van Bayern, 10 kilometer verderop.

Het Olympiastadion is tijdens dit EK onderdeel van de fanzone. Vanavond kijken duizenden fans zonder kaartje voor de wedstrijd er op een groot scherm naar de achtste finale. Zo ook Ben en Michael uit Groningen, ‘al vijftig jaar vrienden’. Ze waren in de buurt en zijn zonder wedstrijdtickets naar München gekomen om zich onder te dompelen in het oranjefeest.

“Dat mensen helemaal in het oranje gekleed gingen, dat zag je in ’88 eigenlijk voor het eerst”, blikt Michael terug op het gewonnen toernooi, inmiddels 36 jaar geleden. “Dat er zo’n groot oranjefeest was, dat was toen nieuw.”

Kwasten in de hoek gegooid

Net als vanavond, keken de vrienden de finale in ’88 samen. “We waren mijn huis aan het schilderen”, herinnert Michael zich. “We hebben de kwasten in de hoek gegooid, en zijn gaan kijken. Het was groot feest, we zijn pas dagen later weer verder gegaan met schilderen.”

Sjaak uit Noordwijk kan zich de finale van ’88 nog goed herinneren. “En die van 1974 ook”, zegt hij. Hij is samen met zijn kinderen onderweg naar de fanwalk, maar haalt graag nog even wat herinneringen op. “Het doelpunt van Van Basten. En eerder in het toernooi de lucky kopbal van Kieft, waardoor we verder kwamen. En de uitspraak van Evert ten Napel: ‘Dit is een goed stel hoor’. Dat zijn memorabele momenten”, zegt Sjaak.

Vooruitkijkend naar de wedstrijd van vanavond, en mogelijk meer oranje-succes op dit EK, spreekt hij de hoop uit dat het toernooi vergelijkbaar verloopt als destijds. “Toen kwam Van Basten terug van een blessure. Nu heeft Depay in de aanloop naar dit toernooi ook heel weinig gevoetbald”, zegt hij. “Ik hoop dat Depay net als Van Basten zijn gloriemomenten krijgt in de knock-outfase.”

Borstbeelden

Niet alleen de fans, maar ook de voetbalbond KNVB houdt de herinnering aan 1988 graag levend. Tijdens de fanwalks, de oranje optochten voorafgaand aan de wedstrijden, duiken steeds grote borstbeelden op, waarmee de helden van toen geëerd worden. De KNVB liet de beelden voorafgaand aan het toernooi maken. Naast beelden van Gullit en Van Basten deinen ook onder meer Cruijff en Bergkamp mee met het Oranjelegioen.

Ook Harry, die met zijn zwager Jan vanuit Spakenburg naar München is gereden voor de wedstrijd van vanavond, koestert warme herinneringen aan de zomer van ’88. Jan was toen pas drie jaar oud.

“Het was een situatie die je nooit meer vergeet”, vertelt Harry. “Het doelpunt van Van Basten, de kopbal van Gullit. Het was een groot feest, gekkenhuis.”

Na de finale genoot Harry nog lang van het Nederlandse succes. “Een week later ging ik naar Duitsland op vakantie. Ik heb drie weken lang alleen maar getoeterd op de snelweg. Bij elk Nederlands kenteken, maar juist ook bij de Duitsers die per ongeluk nog een vlaggetje op hun auto hadden.”

Harry gelooft dat ook het team van nu tot grootse dingen in staat is. “Als ze genoeg inzet tonen en vechten voor elkaar, dan kan het.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment