Opgespoorde Mercedes van Big Bazar blijkt zwaar beschadigd

Elise de RooijDat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Big Bazar werd in 2007 opgericht door Blokker, om een vuist te maken tegen concurrent Action. Hoewel de koopjesketen uitgroeide tot 133 vestigingen, werd ze nooit een succes. In 2021 kwam Big Bazar in handen van de Friese zakenman Heerke Kooistra, die het bedrijf echter evenmin op de rails kon krijgen. Afgelopen september ging de winkelketen op de fles.

Mercedes foetsie

Curatoren Hanneke De Coninck en Wybe Mollema, die het faillissement moeten afwikkelen, verkochten de voorraden van Big Bazar vervolgens voor ruim 4 miljoen euro. Maar zij ontdekten dat een kostbare bedrijfsauto, een Mercedes E-klasse,  was verdwenen.

De curatoren lieten het daar niet bij zitten, en kondigden aan de wagen te zullen opsporen. Dat blijkt nu dus gelukt te zijn. Wel was de Mercedes zwaar beschadigd. De linker voorkant van de auto lag in de prak, en de bumper werd met duct-tape op zijn plek gehouden. De lak van de auto vertoonde rondom krassen, de remschijven waren verroest, en de autosleutels ontbraken.

Opbrengst: 11.000 euro

Hoe de zeven jaar oude auto zo beschadigd raakte, is niet bekend. Zowel de curatoren als Kooistra waren vandaag onbereikbaar voor commentaar. Ondanks de beschadigingen bracht de Mercedes nog zo’n elfduizend euro op, na aftrek van veilingkosten. Dat geld kunnen de curatoren doorschuiven naar de schuldeisers van het failliete bedrijf.

De meeste gewone schuldeisers van Big Bazar zullen echter weinig van hun vordering terugzien. In totaal claimen de crediteuren tot nu toe 36 miljoen euro, waarbij de Belastingdienst met een vordering van ruim 9 miljoen euro voorrang heeft. De curatoren hebben slechts zo’n 3 miljoen in kas, dus veel te weinig om zelfs alleen de vordering van de fiscus te voldoen.

Big Bazar België

Nieuw is dat de de curatoren op hun beurt nog één miljoen euro eisen van het voormalige Belgische bedrijfsonderdeel van Big Bazar. De Belgische tak telde ten tijde van het bankroet tien winkels, en bleef buiten het faillissement.

Big Bazar België blijkt echter op dit moment bezig te zijn met een poging om via de rechter een schuldsanering en kapitaalinjectie te krijgen. De vordering van de curatoren valt binnen deze schuldensanering, dus het is onwaarschijnlijk dat die volledig zal worden betaald.

Ook incassospecialist Joost Koning heeft enkele vorderingen van Nederlandse schuldeisers bij Big Bazar België ingediend. “Het gaat om drie leveranciers van zeeppompjes, pedaalemmers, kussens en parfums, die samen zo’n 46.000 euro tegoed hebben.”

Volgens Koning sloten zij met eigenaar Kooistra een regeling, in het kader waarvan inmiddels 8000 euro werd betaald. “Destijds zei hij dat de Belgische winkels geen problemen hadden, maar gezien de huidige schuldsanering houd ik mijn hart vast voor de schuldeisers. Mogelijk zullen zij hun geld toch niet terugzien. Dergelijke reorganisaties lopen vaak uiteindelijk toch uit op een faillissement.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment