Onderzoek: particuliere beleggers verkopen meer huurhuizen

Elise de RooijDrie woningmarktonderzoekers hebben op basis van data van het Kadaster onderzocht hoeveel huurwoningen de afgelopen jaren door beleggers werden gekocht en verkocht. 

‘Omgekeerde ontwikkeling’

De cijfers laten zien dat er vorig jaar door beleggers 11.700 huurwoningen meer werden verkocht dan opgekocht, schrijven economenvakblad ESB en het FD vandaag. Dit is een ‘recordhoeveelheid’ van 1 procent van de totale hoeveelheid huurhuizen in de particuliere sector. 

Particuliere beleggers hebben vorig jaar volgens het FD ‘massaal’ huurwoningen van de hand gedaan. Netto verkochten zij 6800 huurhuizen aan woningzoekenden. 

“Jarenlang was het verhaal dat beleggers massaal huizen aan de koopwoningvoorraad onttrokken door ze op te kopen en te verhuren”, zegt Marc Francke, hoogleraar vastgoed aan de UvA tegen het FD. Hij is een van de onderzoekers die de kadastrale date bekeek. “We zien nu een omgekeerde ontwikkeling.”

Dit is precies waar de Raad van State eind vorig jaar voor waarschuwde. Zij vreesden dat plannen van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) om een deel van de vrije sector te reguleren ervoor zorgen dat beleggers woningen van de hand doen. 

“In dat geval zal het aanbod in de vrije huursector eerder af- dan toenemen, waar uiteindelijk mensen die een huurwoning zoeken, niet mee zijn geholpen”, schreef de Raad. 

Hogere huren

Begin dit jaar werd al duidelijk dat beleggers woningen begonnen te verkopen. Verhuurorganisatie Pararius meldde dat een fors deel van de woningen die eind vorig jaar te koop stonden, voormalige huurwoningen waren. 

“De toenemende verschuiving van huur- naar koopwoningen leidt tot een verdere verkleining van het toch al schaarse huuraanbod in de vrije sector”, zei Jasper de Groot, directeur van Pararius, toen tegen RTL Z. Daardoor gaan de huurprijzen omhoog. 

De onderzoekers stellen vandaag verder dat de particuliere beleggers vooral goedkopere woningen in de grote steden hebben verkocht. Dat waren nu net de woningen die zij tussen 2015 en 2021 massaal opkochten om te verhuren. 

Tegen het FD zegt Francke dat dit niet vreemd is: deze woningen vallen straks onder de nieuwe regels van De Jonge en zijn daardoor minder rendabel. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment