Nederland weigert Palestijns-Britse arts toegang om Duits verbod

Elise de RooijHet nieuws werd eerder bekendgemaakt in een bericht op X door de mensenrechtenorganisatie The Rights Forum, die werd opgericht op initiatief van voormalig minister-president Dries van Agt.

Abu-Sittah is tijdens zijn werk als chirurg in de Gazaanse ziekenhuizen al-Shifa en al-Ahli getuige geweest van een ‘bloedbad dat zich ontvouwde’. Hij heeft ook verklaard dat Israël het chemische wapen witte fosfor heeft ingezet, wat een overtreding van het internationale oorlogsrecht zou zijn.

De arts was in oktober en november zelf in Gaza, waar hij een internationale vertegenwoordiger werd van artsen die in Gaza actief zijn. Abu-Sittah zegt van zijn beweringen bewijs te hebben geleverd aan Scotland Yard en het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Afgelopen weekend weigerde ook Frankrijk Abu-Sittah de toegang tot het land. Parijs verwees daarbij ook al naar het besluit van Duitsland. De chirurg zei toen tegen de Britse krant dat hij niet wist dat de Duitse autoriteiten hem een administratief visumverbod voor een jaar hadden opgelegd. Die maatregel behelst dat hij het komende jaar geen enkel Schengenland in mag.

‘Duitsland verhindert getuigenis over oorlog’

In The Guardian zegt Abu-Sittah zelf dat Duitsland hem met het Schengen-verbod wil verhinderen een getuigenis af te leggen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag over zijn ervaringen in Gaza. Duitsland is een van de trouwste bondgenoten van Israël en levert ook wapens aan dat land.

Volgens The Rights Forum zou Abu-Sittah komende week in Nederland zijn. Hij zou onder meer een ontmoeting hebben met Tweede Kamerleden, spreken op de Universiteit van Amsterdam en aanwezig zijn bij een evenement van The Rights Forum in Amsterdam.

Directeur Gerard Jonkman van The Rights Forum noemt het ‘schokkend en wat ons betreft volstrekt onacceptabel’ dat Abu-Sittah Nederland niet in mag. “Het besluit druist volstrekt in tegen elementaire vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting.”

Volgens de organisatie zou Abu-Sittah in Pakhuis de Zwijger onder meer spreken over ‘de onderdrukking van kennelijk onwelgevallige geluiden in Duitsland en Frankrijk’. Dat evenement volgende week vrijdag gaat wel door.

Ongehoord en verbazingwekkend

De politieke partijen GroenLinks-PvdA en D66 zijn niet te spreken over de maatregel. Zij eisen uitleg van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) over het toegangsverbod.

Kati Piri noemt het ‘ongehoord’ dat hem de toegang tot Nederland is ontzegd. Jan Paternotte (D66) vindt het ‘verbazingwekkend’ dat Nederland hem zonder eigen afweging de toegang weigert.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment