Na zeven jaar ontmoet Floortje eindelijk Brent Stapelkamp in Zimbabwe

Elise de RooijFloortje leest acht jaar geleden voor het eest over natuurfotograaf en leeuwenonderzoeker Brent Stapelkamp. Brent besluit na jarenlang gewerkt te hebben in één van de grootste wereldparken van Zimbabwe, zijn leven compleet om te gooien. Samen met zijn gezin gaat hij iin een zelfgebouwd huis te wonen, om daar een nieuwe en zinvolle invulling aan zijn leven te geven. Floortje wil al zeven jaar een keer langs, maar telkens is het gezin te druk. Maar nu, na al die tijd, is het eindelijk zover en vertrekt Floortje naar Zimbabwe om Brent en zijn familie te ontmoeten.

Brent heeft met zijn gezin bewust voor dit leven gekozen en hopen van hun buren te leren en op hun eigen beurt hen te leren duurzamer te leven. Floortje draait in de eerste aflevering van het negende seizoen een paar dagen mee en slaapt in het huis van de familie Stapelkamp, die Laurie met blote handen van aarde heeft gebouwd. “In Afrika is het heel gewoon dat vrouwen het huis bouwen. Het is traditie”, legt Laurie uit.

Het gezin leeft compleet of-grid. Zo moet hun zoon Oliver elke dag een uur naar school lopen, tussen de wilde dieren door, en spreekt inmiddels de lokale taal vloeiend.

Hoewel het gezin al veel indrukwekkende dingen gedaan heeft, zijn ze nog niet klaar. “We hebben geen exitstrategie. We willen geen ngo runnen om de ngo. We hebben hem opgezet om invloed te hebben op onze twee dorpen. Maar we werken ernaartoe om hem aan de gezelschap over te dragen. Zodat zij hem zelf kunnen runnen”, vertellen ze aan het einde van de aflevering. “Daarna willen we iets voor ongeld doen. Wat meer reizen, wat meer avontuur.”

“We willen werken met mensen die ook een betere balans in de wereld nastreven en onze kennis met anderen delen”, vult Laurie haar man aan. 

Floortje naar het Einde van de Wereld is elke donderdag om 20:35 uur te zien bij BNNVARA op NPO1.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment