Mieren met bijtend achterwerk zorgen voor problemen in de Haarlemmermeer

Elise de RooijVerdelgen is bijzonder lastig, vertelt ongediertebestrijder Eric van Lieshout: “De nesten hebben vaak meerdere koninginnen die overal in het nest eitjes leggen, dus met één koningin weghalen ben je er niet. Door al die koninginnen kan het nest uitgroeien tot een superkolonie van wel meer dan honderd meter lang.”

En nesten van die grootte kunnen grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van de grond. Zo kunnen de immense gangenstelsels kunnen uiteindelijk tot verzakkingen leiden. 

‘Dweilen met de kraan open’

De van oorsprong Zuid-Europese exoot zoekt graag de warmte op, zoals in muren, trottoirs en zonnige tuinen. De kassen rondom Rijsenhout zijn daarom een walhalla voor het draaigatje.

De gemeente probeert de mier te bestrijden, maar dat lukt slechts gedeeltelijk, vertelt een woordvoerder: “Wij bestrijden alle plekken in de openbare ruimte die we tegenkomen, maar door de grootte van de kolonies kan een deel van het nest zich ook op particuliere grond bevinden. Als zij om welke reden dan ook niet in actie komen tegen de muur, is het dweilen met de kraan open.”

De gemeentelijke bestrijder Meerlanden werkt momenteel met een natuurlijk afbreekbare vloeistof die in de nesten wordt gepompt. Op sommige plekken lijkt dat effect te hebben: in Graan voor Visch nam de verspreiding van de mierennesten tussen eind 2022 en eind 2023 niet toe. Maar de kans dat de mier weer verdreven wordt uit Haarlemmermeer is erg klein.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment