Met deze tips worden jouw wachtwoorden niet gehackt

Elise de Rooij1. Gebruik een wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager is een digitale ‘kluis’ waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. Let wel: als die ook wordt gehackt, heb je wel een probleem. Maar dat komt volgens Duijsens zelden voor. “Het risico dat je gehackt wordt met allerlei makkelijke wachtwoorden is vele malen groter dan met een wachtwoordmanager.”

2. Werk met wachtwoordzinnen
Vorm je wachtwoorden zodat je een aantal woorden achter elkaar zet met in ieder geval meer dan 16 tekens. En het liefst dus niet de geboortedag van je moeder of echtgenoot. “Op social media zijn die gegevens vaak snel te vinden. Gebruikt onsamenhangende woorden achter elkaar die je wel kunt onthouden, maar die voor een wachtwoordkraker moeilijk te achterhalen zijn. Witte olifant, bijvoorbeeld.”

3. Maak gebruik van een tweefactorauthenticatie
De tweefactorauthenticatie dient al het ware als een tweede veiligheidslaag. Je hebt dan een tweede apparaat nodig, meestal een telefoon, om in te kunnen loggen. Dat is voor oplichters veel lastiger te kraken. “Zorg vooral op het moment dat je op een site zit waar je ook kunt betalen dat deze aan staat.”

4. Check of de wachtwoorden die je nu hebt veilig zijn
Je kunt je wachtwoorden checken op de politiewebsite bij Check je hack. De tool checkt of jouw e-mailadres vrijgekomen is bij een datalek. “Als dat dan zo is, weet je dat je je wachtwoord moet veranderen.” Bij problemen of als je hulp nodig hebt, kunnen mensen terecht bij Digitaal Veilig Limburg. Dat is een site die is opgezet door Limburgse gemeenten waar mensen terecht kunnen met betrekking hun digitale veiligheid.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment