Dat zegt Mark Read, CEO van WPP, het grootste advertentiebedrijf ter wereld. In een interview met Reuters legt hij uit dat AI reclames maar liefst tien tot twintig keer goedkoper kan maken.
Zo kunnen teksten geschreven worden door ChatGPT. Of kan een programma als Dall-E op commando afbeeldingen maken. Ook onder Nederlandse reclamebureaus is AI populair, vertelt Saskia Baneke, directeur van marketingbrancheorganisatie Via. “Bijna al onze leden zijn er mee bezig, dat durf ik wel te zeggen.”
Eén reclamespotje, 2000 lokale versies
Dat kan op hele verschillende manieren, vertelt Baneke. “We zien AI nu vooral als een soort brainstorm, die helpt om ideeën te visualiseren.” Ze ziet nog niet veel dat het ook ingezet wordt om eindproducten te maken.
Dat betekent niet dat het niet mogelijk is. Zo maakte WPP een spotje in India met Bollywoodster Shah Rukh Khan. Met behulp van AI zijn er spotjes gemaakt waarin Khan in 2000 verschillende lokale winkels verschijnt.
Ethische bezwaren
Is dat niet misleidend voor de consument? Otto van Harst, directeur van de Stichting Reclame Code vindt van niet. “Hoe een reclamemaker zijn reclame maakt, is aan de reclamemaker”, zegt hij. “Je mag een afbeelding creëren, net zoals je bijvoorbeeld een cartoon mag tekenen.”
De Stichting Reclame Code stelt richtlijnen op voor reclame-uitingen, en dus niet voor het maakproces. Zolang de uiting maar niet misleidend, discriminerend of beledigend is, mag een reclame op wat voor manier dan ook gemaakt zijn.
Explosie aan reclame-uitingen
Wel ziet van der Harst een risico in het gebruik van AI. Vroeger zag iedereen dezelfde reclames op tv en in de krant, maar met de komst van internet en social media is dat versplinterd. “Je kan steeds individueler reclame maken, dat is bijna limietloos. Je krijgt een enorme explosie van reclame-uitingen, dus het wordt steeds lastiger voor ons om daar grip op te houden.”
Om al die reclames op verschillende platformen te monitoren gebruikt de Stichting Reclame Code, jawel, AI. “We hebben systemen die heel snel reclame-uitingen kunnen bijhouden”, zegt directeur van der Harst.
Baneke van marketingbrancheorganisatie Via vertelt dat ze bezig is om een gedragscode voor het gebruik van AI in reclame op te stellen. Wat daar precies in komt is nog niet bekend: “aar je kan in ieder geval denken aan een keurmerk als #MadebyAI.” Een soortgelijke gedragscode werd eerder al opgesteld voor influencers.