Meerderheid Noord-Hollanders wil rem op groei Schiphol

Elise de RooijEen meerderheid van de Noord-Hollanders vindt dat luchthaven Schiphol geen ruimte moet krijgen om verder te groeien. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van de stemhulp Kieskompas van NH in samenwerking met de andere regionale omroepen en de NOS. Ook in de omliggende gemeenten is het verzet groot. 

Al langer liggen er plannen om het aantal vluchten van 500.000 terug te brengen. Het demissionair kabinet kwam tot een maximum van 452.000 en nog enkele aanvullende maatregelen om de overlast aan te pakken. Voor Schiphol zelf is groei niet langer heilig, zo zei directeur Ruud Sondag afgelopen voorjaar. 

Schoner en stiller

“Wij zijn voorstander van een nieuw stelsel met duidelijke geluids- en milieugrenzen, waarbij de luchtvaart bewezen schoner en stiller moet worden”, zei een Schiphol-woordvoerder eerder dit jaar tegen NH. Dat biedt perspectief voor omwonenden en de luchtvaartsector. Zelf blijven we ook doorgaan met de uitvoering van ons 8-puntenplan.”

Omwonenden spreken zich al langer uit tegen de (groeiende) overlast van het vliegveld. Nu blijkt uit onderzoek van het Kieskompas dat de meerderheid (59 procent) van de Noord-Hollanders ook vindt dat Schiphol niet verder zou mogen groeien. 22 procent van de provinciegenoten vindt de groei van Schiphol geen probleem. De rest is neutraal of heeft geen mening.

Meer verzet tegen Schiphol in andere provincies

Opvallend is dat Noord-Hollanders in vergelijking met andere provincies veel milder zijn over Schiphol. Sterker nog, van alle provincies is hier bijna ook de meeste steun voor groei van del luchthaven. 

Kijkend naar de regio rondom Schiphol zien we een dubbele boodschap. Ruim 60 procent wil dat Schiphol niet verder uitbreidt. Aan de andere kant is er in dit gebied ook 2 procent meer steun voor groei (24 procent) dan gemiddeld in Noord-Holland. 

Bekijk hieronder hoeveel steun er per gemeente rondom Schiphol is en ook in heel Noord-Holland. Tekst gaat eronder verder. 

En als we nog verder inzoomen op gemeenten rondom Schiphol valt op dat er in Uithoorn het meeste verzet (66 procent) is tegen groei van de luchthaven. Aan de andere kant staat Haarlemmermeer, de gemeente waar Schiphol ook gevestigd is. Daar is 53 procent tegen groei, maar aan andere kant 28 procent juist voorstander van groei. 

Doe hieronder het Kieskompas: de stemhulp voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Verantwoording methodologische toelichting data Kieskompas-tools
Deze resultaten zijn gebaseerd op onderzoek van het onderzoeksinstituut Kieskompas. De dataverzameling vond plaats via Kieskompassen voor de Tweede Kamerverkiezingen (30 oktober tot en met 7 november). Er hebben 33.026 Noord-Hollanders deelgenomen. De resultaten zijn gewogen op provincie, geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, zodat de uitkomsten op deze kenmerken representatief zijn.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment