Meer aandacht voor vrouwspecifieke aandoeningen: ‘Leefde op pijnstillers en viel flauw van de pijn’

Elise de Rooij



Wat zijn vrouwspecifieke aandoeningen?

De problemen die vrouwen ervaren met vrouwspecifieke aandoeningen kunnen te maken hebben met hun cyclus, zoals hevige bloedingen en heftige buikpijnen. Hormonale problemen als gevolg van de overgang, zoals stemmingswisselingen en nachtzweten. Maar ook problemen met de bekkenbodem zoals verzakkingen en urineverlies na bijvoorbeeld een bevalling.

Bekkenbodemklachten zijn een verborgen klacht bij vrouwen. “Ongeveer een op de drie vrouwen boven de 45 jaar heeft een bepaalde mate van een verzakking. Een op de vijf krijgt er last van en een op de tien wordt geopereerd aan het probleem”, vertelde Mirjam Weemhoff, gynaecoloog en voorzitter van het Bekkenbodem Centrum in het Zuyderland-ziekenhuis eerder aan L1. Volgens de arts heeft een enorm grote groep vrouwen er dus last van. “Het is niet een onderwerp waar over wordt gesproken op feestjes. Het is een onbekend probleem.”

Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (dat ‘endometrium’ heet), buiten de baarmoeder wordt aangetroffen. Hier kan het een chronische ontstekingsreactie veroorzaken die weer kan resulteren in littekenweefsel. De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn (extreme) menstruatiepijn, buikpijn en rugpijn. Maar ook blaasproblemen, darmproblemen en vruchtbaarheidsproblemen horen hier bij. Allen verschillend in ernst en hoeveelheid.



Website

Lees ook deze artikelen

Geef een reactie