Marlene’s fascinatie voor tijd: eerste Nederlandse Tijdmuseum

Elise de RooijZe hoort mensen wel eens praten over een bucketlist. Ze kent de uitdrukking, maar heeft zelf geen verlanglijstje. Dingen die ze graag wil doen, stelt ze immers niet uit, maar doet ze meteen. Niet omdat ze haast heeft, dat begrip kent ze niet, maar om zichzelf op haar sterfbed niet het verwijt te hoeven maken: ‘had ik maar..’  Marlene: ”Ik wil zoveel mogelijk zinvolle dingen doen. Dat klinkt misschien een beetje hoogdravend, een beetje gereformeerd. Maar het is wel een beetje zoals ik ben opgevoed. Nee, dat kost mij geen moeite. Het is een kwestie van keuzes maken: waar stop ik tijd in en waarin niet?” 

Chronos en Kairos

In haar verhaal laat ze met enige regelmaat de termen ‘Chronos’ en ‘Kairos’ vallen, figuren uit de Griekse mythologie. De eerste staat voor meetbare tijd zoals de klok die aangeeft. Kairos is innerlijke tijdsbeleving. Rust en aandacht zijn daarin de voornaamste bestanddelen. ”Je waant je als het ware  in een andere dimensie, een moment van tijdloosheid. Je vergeet de tijd en maakt letterlijk pas op de plaats.”

Psychologie

Marlene is opgeleid tot fysiotherapeut en heeft daarna psychologie gestudeerd. ”Ik kom uit een wereld waar ik altijd te maken had met mensen die ziek waren en beter moesten worden. Deze mensen voelen zich opgejaagd. Maar door wie? Wie legt het ze op? Het is een mindset. Als je jezelf laat opjagen, zet je een systeem aan dat op je fysiek slaat. Het eerste wat dan reageert, is je ademhaling. Als je je daarvan bewust bent, kun je je systeem resetten. Even uitblazen, als het ware even tijdloos kunnen zijn.”

Tekst loopt door onder de foto.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment