Luchtbelletjes in het water vissen maar liefst een ton afval per jaar op

Elise de Rooij



Het bellenscherm vangt zo’n 200.000 stuks plastic per jaar. “Het is de verwachting dat de Bubble Barrier 86 procent van het drijvend plastic afvangt voordat het richting het IJ en de zee stroomt”, schrijft verantwoordelijk wethouder Melanie van der Horst in een brief aan de gemeenteraad over het project. 

Vanwege het succes hebben de gemeente en het Waterschap besloten dat het bellenscherm de rest van de levensduur, naar verwachting blijft de pijp zo’n zeven jaar goed, blijft liggen bij de Westerdok. Voor dit en volgend jaar is er budget gevonden voor de kosten, ongeveer 50.000 euro per jaar. Voor de jaren daarna moet er nog wel geld worden vrijgemaakt. 

Meer barriers

Vanwege de positieve resultaten wil het stadsbestuur graag nog meer van dit soort bubble barriers in de stad. “Aan de zuidkant van het IJ zijn zes locaties waar het water uit de Amsterdamse grachten richting
het IJ stroomt. Behalve het Westerdok gaat op al deze locaties plastic mee richting het IJ en de Noordzee.
Vijf van deze locaties zijn geschikt voor een afvangsysteem met een bellenscherm”, aldus Van der Horst. 

De kosten voor het aanleggen en het onderhouden van alle nieuwe bellenschermen gaat de gemeente naar schatting een kleine 600.000 euro kosten. De gemeente kijkt of er budget is om de schermen te realiseren. Het Waterschap heeft al aangegeven om gedeeltelijk mee te betalen.  



Website

Lees ook deze artikelen

Geef een reactie