Liveblog UvA-campus: duizend demonstranten aanwezig, ME opgeroepen

Elise de RooijPro-Palestijnse demonstranten bezetten gisteravond en vannacht een deel van de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op het Roeterseiland. De UvA willigde hun eis, het stoppen van economische en academische samenwerkingen met Israël, niet in. Daarom vertrokken ze niet van het terrein. Om 16.00 uur staat een nieuwe demonstratie gepland. In dit liveblog kun je de laatste ontwikkelingen op de voet volgen.

Enkele tientallen mensen demonstreren dinsdag op het terrein van de TU Delft tegen het Israëlische optreden in de Gazastrook, schrijft persbureau ANP. Volgens de universiteit gaat het om 35 tot 40 mensen en hebben ze toegezegd dat ze aan het einde van de middag vertrekken. Tot die tijd mogen ze er blijven. De betogers willen hun solidariteit met medestanders bij de Universiteit van Amsterdam tonen.

De mobiele eenheid is rond 14.20 uur opgeroepen. Waar de agenten op dit moment zijn opgesteld is niet duidelijk, ze werden opgeroepen naar het politiebureau op de Johan Huizingalaan in Nieuw-West.  

Bekijk de foto’s hieronder.

Een woordvoerder van de UvA laat weten dat vanwege het protest de ingangen van de universiteit aan de Nieuwe Achtergracht zijn gesloten.

Vanwege de afzetting van het grasveld waar gisteren werd geprotesteerd, staan de demonstranten nu op de Nieuwe Prinsengracht bij de hoofdingang. Bekijk de foto’s hieronder.

De politie is op de hoogte van de nieuwe aangekondigde demonstratie van vanmiddag, agenten zijn ook al aanwezig bij de campus. Een woordvoerder van de politie laat wel weten dat zij nog graag in contact komen met de organisator van het protest.

Bij de ontruiming van het Roeterseiland werden gisteren agenten opgeroepen uit verschillende delen van het land. Of zij vanavond weer in actie moeten komen hangt volgens de woordvoerder af van het protest. “We bekijken hoe het gaat en wat we nodig hebben. Hebben veel demonstraties elk jaar in de stad, hebben zelf ook agenten achter de hand.” Bekijk de foto’s hieronder.

Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam reageert in een mail aan onder andere studenten van de universiteit op de demonstratie van gisteren. Het college betreurt “ten zeerste dat het zo heeft moeten lopen.” Ze benadrukken de aanzuigende werking en vertellen dat er ook veel deelnemers waren die niet vanuit de UvA kwamen.

Het CvB wil een brede discussie met de UvA-gemeenschap aangaan over onder andere de vraag of en hoe er samen moet worden gewerkt met derden, in het bijzonder landen in oorlogssituaties. Deze ‘brede discussie’, die verder nog geen invulling kent, moet in de komende weken plaatsvinden.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment