Last van kleine vliegjes bij je gootsteen? Dit is de oorzaak!

Elise de RooijDe oorzaak van rioolvliegjes

De rioolvliegjes hebben hun naam gekregen omdat ze vaak voortkomen uit een rioolprobleem. Onder andere een rioolbreuk of een verzakking in het riool kunnen zorgen voor overlast. Het gevaar zit hem in het volgende: je ziet deze problemen vaak niet op tijd.

Je zal ze overigens sneller tegenkomen in de zomermaanden, aangezien dit de maanden zijn dat de vliegjes graag gaan broeden en eitjes leggen. Het liefst doen ze dat op plekken waar rottend organisch afval is. Laat dat nou net in een verstopte leiding, afvoer of een putje zijn bij jou in huis. En wanneer ze eitjes leggen, kunnen dit er wel 200 per dag zijn!

Gevaarlijk?

Heb je last van de vliegjes? Dan is het geruststellend om te horen dat ze niet bijten of steken. Toch zijn ze niet helemaal onschuldig, want ze kunnen bacteriën overdragen via je eten, bestek of bord waar je op den duur wel ziek van kunt worden. Gooi voedsel waar de beestjes op hebben gezeten daarom ook direct weg.

Rioolvliegjes bestrijden

Volgens deze informatiepagina over ongedierte bestrijden werkt kokend water, azijn en bleek het beste om de vliegjes zelf te bestrijden via de afvoer. Het bleekmiddel of azijn zal je leidingen schoonspoelen, waardoor de muffe geur verdwijnt. Laat dit het liefst even goed intrekken.

Een andere manier is door baking soda te mengen met heet water en dit beetje bij beetje in de afvoer te gieten. Als je hierna nog een ontstopper gebruikt, haal je al het verstopte vuil naar boven. Overigens is het wel aanbevolen om dit regelmatig te herhalen, ook wanneer je nog geen last hebt van vliegjes. Hiermee voorkom je dat het een aantrekkelijke broedplaats wordt.

Wanneer er al eitjes zijn gelegd en het uit de hand gelopen is tot een plaag, dan is het onwaarschijnlijk dat je dit zelf oplost. Schakel in dat geval hulp in van een ongediertebestrijdingsbedrijf.

Rioolvliegjes voorkomen

De vliegjes bevinden zich het liefst op vochtige plekjes vol bacteriën. Denk daarbij aan stilstaand water, een verstopte afvoer, een composthoop en de kruipruimte. Het is daarom aan te raden om deze plekken zo goed mogelijk af te sluiten voor vliegjes en de kruipruimte ongeveer een keer per jaar te laten controleren ongedierte.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment