Ook de omgeving is een belangrijke factor bij het inschatten van een risico op herhaling. “Hier gingen de honden als roedel te werk, dus dan kunnen ze in ieder geval niet samenblijven.” Dat betekent niet dat de honden op zichzelf ook bijtgevaarlijk zijn.
Test met pop
Daarnaast is de gedragsbiologe het niet eens met een belangrijke conclusie die de onderzoekers trekken. Uit een testonderdeel waarbij met een pop wordt getoetst of een hond bijtgedrag vertoont, blijkt volgens de onderzoekers dat de kans op een nieuw bijtincident met andere honden of kinderen groot is.
Planta vindt dat je die conclusie niet kan trekken, omdat de hond in de test wel naar de pop gromde, maar nooit echt een poging deed om te bijten. “Onderzoek heeft nooit uitgewezen dat een hond die dreiggedrag vertoont naar een pop ook een kind zal bijten.”
Daarnaast ziet ze dat onderzoekers vaak het verband leggen tussen een hoge focus van de hond en prooivangstgedrag. Maar hoge focus kan volgens haar ook op angst duiden. Haar conclusie: er is méér onderzoek nodig. Dat onderzoek had ze graag door haar Dog Intervention Team laten uitvoeren, maar een week voor de zitting krijgt Lientur A. een brief: alle vier zijn honden zijn ingeslapen.
‘Opeens een brief’
Planta vindt de manier waarop bij in beslagname met baasjes wordt omgegaan onrechtvaardig. “Vaak krijgen zij ineens een brief dat het inslapen al is gebeurd. Zij kunnen alleen in beroep voor hun straf en krijgen niks terug van de hond: geen halsband, geen riem…”
Dit overkwam ook Priscilla*. Haar hond beet in gezelschap van twee roedelgenoten een hond en zijn baasje. Vooral het baasje liep ernstige verwondingen op. De hond werd in beslag genomen. “Twee maanden later kreeg ik opeens een telefoontje dat ze geëuthanaseerd was”, vertelt ze emotioneel tegen NH.
Tweede kans
Ook Priscilla vroeg een contra-expertise aan bij Doreen Planta een en ook in haar geval luidde de conclusie dat meer onderzoek nodig was. “Maar mijn meisje heeft nooit een tweede kans gehad.”
De hondenbaasjes hopen dat het OM de manier van testen nog eens wil evalueren. Planta richtte het Dog Intervention Team op om baasjes die hetzelfde meemaken bij te staan. “Ons doel is dat er op een eerlijke manier wordt gekeken naar de hond en naar de relatie tussen hond- en eigenaar.”