Kalkoen Parmigiana en romanesco met ansjoviscrème

Elise de Rooij


Koken met Hugo!

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:

Hugo’s kerstgerechten: Kalkoen Parmigiana en romanesco met ansjoviscrème

RTL

Nog wat last-minute inspiratie nodig voor het kerstdiner, of staat er een ander feestelijk etentje op de planning? Hugo maakt een heerlijk en origineel hoofd- en bijgerecht waarmee jij indruk kunt maken op je tafelgasten. En nog een pluspunt: je hoeft voor deze recepten niet uren in de keuken te staan!

Het menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de kalkoen parmigiana en verderop vind je het recept voor de romanesco met ansjoviscrème.

Kalkoen Parmigiana

  • Hoofdgerecht voor 6 personen
  • Bereiding: circa 45 minuten

Ingrediënten:

  • 1 rode ui
  • Neutrale olie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 4 takken verse oregano of 2 theelepels gedroogde oregano
  • 600 gr. kalkoenfilet
  • Zout en peper
  • 2 eieren
  • 50 gr. bloem
  • 100 gr. paneermeel
  • 80 gr. Parmezaanse kaas
  • 1-2 bollen mozzarella
  • Paar takken basilicum
  • Focaccia voor erbij

Extra benodigdheden: slagersfolie, vleeshamer, ovenschaal 20×30

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olie in een pan en fruit de ui. Pel en snijd de knoflook en voeg bij de ui.

Stap 2: Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg de tomaten en oreganoblaadjes erbij en laat 15-20 minuten zachtjes koken.

Stap 3: Verwarm de oven voor op 200ºC.

Stap 4: Halveer de kalkoenfilets en snijd ze overlangs doormidden, verdeel dan in 6 porties. Leg de filets tussen slagersfolie en sla het vlees van binnen naar buiten met een vleeshamer (of een deegroller) plat tot ½ cm dik. Bestrooi met zout en peper.

Stap 5: De kalkoenfilets gaan nu gemarineerd worden. Roer hiervoor de eieren los in een diep bord. Doe de bloem in een ander bord. Neem een derde diep bord en meng hierin de helft van de Parmezaan met het paneermeel.

Stap 6: Haal de kalkoenschnitzels eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door het parmezaan en paneermengsel.

Stap 7: Verhit een royale laag olie (tot 180ºC) in een grote koekenpan en bak hierin de kalkoenschnitzels rondom mooi lichtbruin. Pas goed op voor spetters! 

Stap 8: Schep de saus in de ovenschaal, verdeel er wat gescheurde basilicum over en leg de kalkoenschnitzels erin.

Stap 9: Snijd de mozzarella in plakken en leg op de kalkoen. Rasp de overige Parmezaan erover.

Stap 10: Zet het gerecht 10 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is. Bestrooi na het bakken met basilicumblaadjes en oregano. Serveer er het focaccia bij.

Romanesco met ansjoviscrème

  • Bijgerecht voor 6 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 romanesco
  • Neutrale olijfolie
  • Zout en peper
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 blikje ansjovis op olie
  • 1 kleine knoflookteen
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels granaatappelpitten (1/2 granaatappel)

Extra benodigdheden: schone doek, hakmolen, klein spuitzakje

Bereidingswijze:

Stap 1: Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Vervolgens kook je de hele romanesco met blad 11 minuten. Zorg dat de romanesco net onder water staat.

Stap 2: Dep de romanesco daarna droog met een schone doek.

Stap 3: Rooster intussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan lichtbruin. Let op, dit kan erg hard gaan. 

Stap 4: Pel de knoflook.

Stap 5: Pureer de ansjovis met de olie uit het blik, knoflook, crème fraîche, citroenrasp en een scheutje citroensap.

Stap 6: Breng de ansjoviscrème op smaak met zout en peper. Doe over in een klein spuitzakje.

Stap 7: Zet de oven op een hoge grillstand.

Stap 8: Bestrijk de gekookte romanesco met olie en zet circa 5 minuten onder de grill, tot de puntjes bruin kleuren.

Stap 9: Decoreer de romanesco met dotjes of lijntjes ansjoviscrème, granaatappelpitten en amandel. Serveer de hele romanesco op een schaal.

Tip: de romanesco kun je al ruim van tevoren koken en vlak voor het serveren grillen en optuigen.

Dit is een artikel van



Website

Lees ook deze artikelen