Israël zet aanvallen Rafah voort, onderhandelingen in Caïro voorbij

Elise de RooijIsraël neemt met het voortzetten van de aanvallen op Rafah en de rest van de Gazastrook wel het risico wapenleveringen te verliezen. Gisteren zei de Amerikaanse president Joe Biden nog dat de Verenigde Staten stoppen met wapenleveringen aan Israël als het doorgaat met de belegering van Rafah. 

Duitsland overweegt stop wapenlevering

En nu lijkt ook de Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, te overwegen dat Berlijn stopt met wapenlevering aan het land. 

“Dit wordt momenteel besproken”, zei de minister in het tv-programma Heute Journal van de Duitse zender ZDF. “Maar de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de kanselarij en het ministerie van Buitenlandse Zaken”, voegde hij eraan toe.

Ze hadden dit volgens Pistorius ‘achter gesloten deuren’ besproken. Toen de presentatrice hem vroeg of hij de regering van de VS begreep, antwoordde de Duitse defensieminister, “Ja, ik kan dat begrijpen.” Pistorius vertelde verder in het tv-programma dat het cruciaal was voor Israël ‘om zich te blijven focussen op de-escalatie.’

Israël: ‘met hand en tand’ verzetten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageert vervolgens in een videoboodschap en zegt dat Israël zich ‘met hand en tand’ zal verzetten, zelfs al zou het land er alleen voor staan. 

Netanyahu gaf ook aan dat het onmogelijk is om Hamas te verslaan zonder Rafah in te nemen. In een interview op de Amerikaanse televisie zei Netanyahu  dat hij hoopt dat hij en Biden hun meningsverschillen over de oorlog in Gaza achter zich kunnen laten.

“We waren het vaak met elkaar eens, maar we hadden ook onze meningsverschillen. We hebben ze kunnen overbruggen. Ik hoop dat we ze ook nu kunnen overbruggen, maar we zullen doen wat we moeten doen om ons land te beschermen”, zei Netanyahu in het Amerikaanse praatprogramma Dr. Phil Primetime.

Volgens Netanyahu moeten Israëlische troepen Rafah binnentrekken om de overgebleven bataljons van Hamas te vernietigen. “We moeten de overwinning behalen. Dat betekent dat we al deze bataljons moeten vernietigen, en dat zullen we ook doen.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment