Interviews met kopstukken Hamas: door aanval ‘nieuwe status quo’

Elise de Rooij



De Amerikaanse krant heeft de leiders van Hamas ‘wekenlang geïnterviewd’. Dat gebeurde in Doha, de hoofdstad van Qatar. In een groot artikel schrijft The New York Times dat de terreuraanval van Hamas op 7 oktober grote gevolgen had voor de Gazastrook.

‘Misrekening? Nee’

Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn meer dan 10.000 mensen om het leven gekomen en het Israëlische leger heeft talloze gebouwen met bombardementen beschadigd of vernietigd.

‘Was de verrassingsaanval op Israëlische burgers een misrekening?’, vroeg The New York Times aan de leiders van Hamas. ‘Nee’, is het antwoord. “In de ‘bloedige retoriek’ van Hamas, is het bloedbad geen misrekening. Integendeel: het is de noodzakelijke prijs die betaald moet worden voor een grote prestatie”, zeggen de Hamasleiders volgens de krant.

“Het heeft de huidige status quo verbrijzeld. Er is een nieuw, vijandiger hoofdstuk aangebroken in de strijd tegen Israël.”

‘Hele situatie veranderen’

De terreuraanval in Israël was volgens Hamas nodig om ‘niet slechts één keer te botsen, maar de hele situatie te veranderen’, zegt Hamasleider Khalil al-Hayya tegen de krant. Op 7 oktober kwamen zo’n 1400 Israëliërs om het leven, 240 anderen werden gegijzeld. Israël reageerde met grootschalige aanvallen op de Gazastrook.

Bekijk beelden van de terreuraanval in Israël hier:

“Ik hoop dat de staat van oorlog met Israël permanent wordt en dat het land aan alle grenzen oorlog voert “, vertelde een media-adviseur van Hamas tegen de krant. Hij gaat er vanuit dat ‘de Arabische wereld achter ons zal staan’.

Klein groepje

De aanval werd voorbereid door een kleine groep leiders, zeggen de Hamaskopstukken. Ook bijvoorbeeld bondgenoot Hezbollah, die vanuit Libanon opereert, was er niet van op de hoogte.

De terreuraanval was dodelijker en grootschaliger dan gedacht, zeggen de leiders, mede omdat de grens tussen Gaza en Israël ‘gemakkelijk’ over werd gestoken. Er werden volgens Hamas ook meer mensen gegijzeld dan eigenlijk de bedoeling was.

De frustratie was de maanden voor de aanval gegroeid omdat Israëlische kolonisten Palestijnen op de Westoever aanvielen, Joden in gebed gingen op heilige plaatsen van de moslims en Israëlische politiemensen de Al-Aqsamoskee bestormden. Ook de toenadering tussen Israël en Saoedi-Arabië was de Hamasleiders een doorn in het oog.

De leiders van Hamas wísten naar eigen zeggen dat Israël met talloze bombardementen zou reageren. “Onze grote daad zou zonder twijfel leiden tot een grote reactie van Israël”, zegt al-Hayya. In deze video zie je wat dat op dit moment betekent voor de mensen in de Gazastrook:



Website

Lees ook deze artikelen

Geef een reactie