De Duitsers namen al tijdens de opstand wraak met executies, en niet alleen op Georgische soldaten. Ook de Texelse bevolking kreeg het zwaar te verduren.
Op 6 april werden veertien willekeurige inwoners opgepakt door de Duitsers, verdacht van steun aan de Georgiërs. “Vier wisten te ontsnappen, maar de rest werd bij aankomst bij De Mok zonder pardon geëxecuteerd”, vertelt Jan.
Bevrijding
Terwijl de rest van Nederland al op 5 mei 1945 de bevrijding vierde, bleef Texel nog in Duitse handen. Pas op 20 mei 1945 landden Canadese troepen op het eiland om een einde te maken aan de bezetting. “Die bevrijding verliep relatief rustig”, zegt Jan. “De Duitsers wisten dat het voorbij was en vertrokken binnen 24 uur al van het eiland.” Daarmee werd Texel een van de laatste bevrijde gebieden van Nederland.
Van de Georgiërs in het bataljon zouden er uiteindelijk slechts 228 levend het eiland verlaten. De meesten waren gesneuveld in de strijd of tijdens de klopjacht door de Duitsers geëxecuteerd. Door het oorlogsgeweld zouden uiteindelijk ook zo’n 120 Texelaars omkomen.
Tekst loopt door onder de foto.