Hoe help je iemand met zelfmoordgedachten overleven? “Verbinding is het tegengif”

Elise de Rooij



Het aantal zelfdodingen onder jongeren is in tien jaar tijd met 17 procent gestegen: van 243 in 2013 naar 300 in 2023. Dat blijkt uit cijfers van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie.

Zelfdoding onder jongeren heeft een grote impact op de gemeenschap. Dat bleek ook wel in 2021 in Egmond aan Zee, toen de 12-jarige Liv ondanks psychische hulp een einde aan haar leven maakte. Dat deed ze nadat een 41-jarige Hilversummer haar een jaar lang aanzette tot het sturen van naaktfoto’s en filmpjes. Op de dag van haar uitvaart stonden honderden mensen langs de kant van de weg om haar een laatste eer te bewijzen.

Erover praten deed Liv niet. Haar ouders wisten pas na haar dood wat er werkelijk speelde. Voor het slachtoffer, maar ook de directe omgeving kan het soms erg lastig zijn om het gesprek aan te gaan.

Duistere emoties delen

Toch is het delen van mentale worstelingen en het praten over emoties, hoe duister die ook zijn, heel belangrijk, stelt Monique Kavelaars van 113 Zelfmoordpreventie.

“Helaas verliezen we maandelijks een schoolklas aan jongeren door suïcide. We moeten erover praten, hoe moeilijk dat ook is. Dat erover praten het zou aanmoedigen, is een mythe. Het tegendeel is waar. Door een luisterend oor te bieden, voelt iemand zich gehoord. Door dat gesprek juist niet uit de weg te gaan, doorbreken we het taboe.”



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment