Hilversum doet onderzoek naar oorlogsverleden van voormalig AVRO-directeur

Elise de Rooij



Vier jaar later schreef Hilversum hem in als ereburger. Dat gebeurde in de periode van burgemeester Boot (1951-1968). De langstzittende burgemeester van Hilversum kwam zelf decennia later onder de loep te liggen vanwege zijn positieve uitlatingen in de jaren 80 over het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Deze discussie laaide politiek en maatschappelijk op toen Hilversum een straat naar Boot wilde vernoemen. In 2018 besloot het toenmalige college onder leiding van burgemeester Pieter Broertjes dat zijn voorganger inderdaad een straatnaam kreeg. In 2017 vond Broertjes het overigens ook geen goed idee om zeventig jaar na dato nog een ‘moreel oordeel’ te vellen over het handelen van Vogt. 

De onderzoekers

Historicus professor doctor Huub Wijfjes, emeritus-hoogleraar in de Geschiedenis van Radio en Televisie aan de Universiteit van Amsterdam, voert het onderzoek naar Vogts handelen uit. Daarbij krijgt hij assistentie van doctor Geraldien van Frijtag Drabbe Künzel. De universitair docente is onder andere de auteur van het in 2020 verschenen boek ‘Een stad op drift’. Dit boek gaat over de oorlogsgeschiedenis van Hilversum.  

Hun bevindingen moeten in het eerste kwartaal van 2025 klaar zijn. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoeksrapport gaan het college en de commissie van Gulden Boek een besluit nemen over de inschrijving van Vogt.  



Website

Lees ook deze artikelen

Geef een reactie