NH Radio-verslaggever Samanta stond vanmorgen met Hans Tros van het Patisserie College bij de Roset in Castricum. Dat was niet alleen om zich tegoed te doen aan al het lekkers in de vitrines: Vince Spijkerman kreeg zijn welverdiende oorkonde en bloemen. De patissier had namelijk de allerbeste speculaasbrokken van Noord-Holland gemaakt, aldus de jury van de wedstrijd, die werd georganiseerd door het Patisserie College.
Kruiden en boter
En goede speculaasbrokken, daar zitten wel een aantal vereisten aan. “Een goede speculaasbrok is vers”, legt Tros uit.
“Je moet de speculaaskruiden proeven, er moet een goede specerijensmaak aan zitten. En wat ook heel belangrijk is, is dat je boter moet proeven. Vaak zie je dat als je speculaas proeft, je alleen maar kaneel proeft. Maar dat is niet de definitie van een goede speculaasbrok.”
Volgens Tros is het door al die verschillende voorwaarden moeilijk om een wedstrijd voor de allerbeste speculaasbrok te organiseren. Overigens smaakt dit snoepgoed op landelijk niveau ook weer heel verschillend: in sommige regio’s doen ze bijvoorbeeld meer denken aan Bastognekoeken.
Juiste verhouding
In Noord-Holland is speculaas volgens Tros misschien wel het lekkerste. “Het is precies wat we zoeken en kenmerkt zich door de juiste verhouding van speculaaskruiden en boter.”
Het is overigens niet de eerste keer dat Roset in de prijzen valt. Vorig jaar werd de ijssalon van het bedrijf voor de vierde keer achtereenvolgens verkozen tot lekkerste van de provincie. Vorig jaar werd het lekkerste speculaas gebakken door Barry Dunselman uit Den Helder.







