Halve meter water in Castricumse kunstbunker, brandweer redt kostbare filmcollectie

Elise de RooijIn de Castricumse bunker liggen stapels met duizenden unieke nitraatfilms. Het is het kwetsbaarste deel van de collectie van het EYE Filmmuseum Amsterdam. Maar niet alleen zijn de films kwetsbaar, ze zijn ook brandgevaarlijk. De bunker leek door de beschutte ligging en ideale klimatologische omstandigheden daarom de perfecte plek om de films te conserveren. 

Niets lijkt minder waar, want er lagen ander gevaren op de loer. Aan het begin van de avond rukte de brandweer uit om de bunker leeg te pompen. Een woordvoerder van de veiligheidsregio vertelt dat de stroom was uitgevallen in de kunstbunker, waardoor de pomp niet meer werkte. 

Anderhalf uur bezig

“Er stond zo’n 30 tot 40 centimeter water”, vertelt ze tegen NH. Met een tankautospuit probeerde de brandweer het water weg te pompen, maar dat bleek niet gemakkelijk. “Ze konden er niet goed bij door de hoge waterstand. Uiteindelijk is er een mobiele pomp neergezet en het water is verwijderd. Maar dat duurde best een tijdje, ze waren zeker anderhalf uur bezig.”

Duinbeheerder PWN heeft de omgeving geïnspecteerd.  “De wagens moesten door de bossen rijden om bij de bunker te komen. Door het gewicht is het gebied erheen daarom erg drassig geworden”, legt de woordvoerder uit. 

Vorig jaar kreeg NH een rondleiding in de bunker, deze kijk je hieronder terug. De tekst gaat door onder de video.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment