Groot Waterlands Dictee trekt bloedfanatieke deelnemers die zich bemoeien met nakijkwerk

Elise de RooijHet eerste Groot Waterlands Dictee in de bibliotheek in Purmerend heeft ruim vierduizend euro opgeleverd voor het goede doel. De plaatselijke Rotary zamelde gisteren geld in voor de VoorleesExpress, een initiatief om kinderen in aanraking te laten komen met taal en lezen. Er kwamen 27 bloedfanatieke deelnemers op af.

De concentratie hangt in de lucht op de tweede verdieping van de bibliotheek. Alles wat je hoort is het gekras van de pennen van de 27 deelnemers van het Groot Waterlands Dictee en de kalme stem van directeur Norbèr van Halderen. Als hij te snel gaat hoort hij dat gelijk: ‘Ho ho, ik houd het niet bij!’.  

Vooraf werd op de website vermeld dat het dictee mogelijk in rijm zou zijn, maar niks daarvan. Geen Sinterklaasthema met een gevulde speculaas tussendoor maar een lichtvoetige beschouwing van ‘dichter des Waterlands’ Melle Dotinga op het toerisme in Waterland. 

Bang voor streepjes 

Annemiek Scheepers is niet heel ervaren met het schrijven van dictees, maar toch waagt ze een poging vandaag. “Ik heb wel wat oefeningen gedaan van de Taalstaat. Ik ben gisteren pas begonnen toen het serieus werd. Ik ben bang voor de streepjes, ik vind het altijd lastig waar die tussen moeten.” 

Ze vervolgt, na een blik naar achteren te hebben geworpen: “M’n man heeft me opgegeven en dat wilde ik eigenlijk helemaal niet, haha. Ik ben de hele ochtend al boos op ‘m, want nu heb ik stress want ik wil het wel goed doen. Maar het is ook wel weer leuk, ik ga ervoor zitten en m’n best doen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Hoe anders is dat bij Rein Leentfaar, één van de twee gedoodverfde favorieten vandaag. Rein hoort bij een select clubje mensen dat al jaren allerlei van dit soort evenementen afloopt. De oud-wethouder uit Zeeland maakte bij het nationale dictee van afgelopen zaterdag slechts één taalfout ‘en een lelijke verschrijving’. 

Nakijken 

Het nakijken na afloop verloopt lekker chaotisch en het wordt nog net niet ongezellig op het eind, als verschillende fanatieke deelnemers zich bemoeien met het nakijkwerk als het gaat om de juiste notering van ‘in groten getale’. “Ik hoorde echt een ‘n’ na getale”, beweert een vrouw verongelijkt. Het mag niet baten, op dit punt is de jury bikkelhard. Leentfaar bemoeit zich ook een paar keer met andere taalkwesties, met succes.  

Het mag geen verrassing zijn: laatstgenoemde oudgediende blijft foutloos en pakt daarmee de eerste prijs. Dat rijdt toch met een lekkerder gevoel terug naar Zeeland. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment