Geen wijn of bier, Menno is de eerste sake-sommelier van Nederland

Elise de Rooij



Volgens hem is Japanse sake echt een op zichzelf staand iets. “Dit soort wijn is veel verfijnder en de eerste keer dat ik het dronk, was ik echt verrast.” Sinds een jaar werkt Menno bij Hokkai Kitchen in IJmuiden.

“Tijdens mijn stage heb ik de chef maar een paar keer gezien omdat hij toen hier bij Hokkai Kitchen ging werken. We hebben altijd contact gehouden en na ongeveer negen jaar in het Okura Hotel gewerkt te hebben heb ik ook de oversteek gemaakt.”

Menno geeft aan helemaal op zijn plek te zitten in IJmuiden. “We importeren onze eigen sake en Japanse rijst. Daarnaast mag ik over ongeveer anderhalve maand met de Japanse overheid naar Japan om daar te kijken bij andere sakebrouwerijen om nieuwe sake te importeren.”

“Japanners zijn altijd al erg trots geweest op hun eigen cultuur en daarom vinden ze het erg mooi dat wij de sakewijnen importeren om zo ook de Nederlanders kennis te laten maken met hun cultuur”, legt Menno uit. “En dat er dan ergens op een industrieterrein in Nederland een restaurant zit dat sakewijn schenkt, vinden ze al helemaal bijzonder. Ik vind het dan ook heel gaaf dat we zijn uitgenodigd voor de reis.”

Toekomstplannen

“Als ik in de toekomst in Amsterdam een eigen sakebrouwerij kan beginnen zou dat al helemaal mooi zijn. Dat is nog wel een dingetje dat hoog op mijn bucketlist staat. We zetten daarmee de sakewijn in Nederland echt op de kaart, en het zou ook de eerste sakebrouwerij in Nederland zijn.”



Website

Lees ook deze artikelen

Geef een reactie