Geen scholieren bij eerste Holocaustherdenking in Nieuw-Vennep ‘door oorlog in Gaza’

Elise de Rooij


Voor het eerst is er in de gemeente Haarlemmermeer een officiële herdenking geweest voor de slachtoffers van de Holocaust. Vorig jaar al nam de gemeenteraad een motie aan om een herdenking te organiseren, met als doel vooral jongeren bewuster te maken van de genocide. Maar nu zijn het juist de jongeren die de gelegenheid links laten liggen.

Voor het eerst vond in Nieuw-Vennep een officiële Holocaustherdenking plaats – NH Nieuws

Uiteindelijk was het ook een beetje ongelukkige timing, stelt raadslid en organisator Marten Boels (VVD): “We gingen in oktober in gesprek met middelbare scholieren over het bijwonen van deze herdenking, en precies in die maand brak het conflict in de Gazastrook uit. Dat leeft ontzettend.”

Uiteindelijk zagen de scholieren er daarom van af om aanwezig te zijn bij de plechtigheid, bij het verzetsmonument in Nieuw-Vennep. Jammer, vindt Boels, maar hij verwacht de scholieren volgend jaar gewoon alsnog bij de herdenking te hebben: “De tijd was nu gewoon te kort om eerst het hele conflict uit te pluizen en om constructief de discussie met elkaar aan te gaan. Maar voor volgend jaar hebben we die tijd hopelijk wel.”

Een andere initiatiefnemer achter de motie, Jordy Schaap (Forza!), noemt het ’teleurstellend’ dat de scholieren het lieten afweten: “Ik hoop dat er volgend jaar meer jongeren bij zullen zijn.”

Rabbijn Shmuel Spiero gaat voor in het gebed naast het verzetsmonument – Foto: NH Media

De afwezigheid van de Haarlemmermeerse jeugd zorgde niet voor een minder indrukwekkende herdenking. Vanaf een heuvel uitkijkend over het park ging rabbijn Shmuel Spiero voor in het gebed, waarna de aanwezigen witte gedenkstenen neerlegden op de in de grond gebeitelde namen van omgekomen leden van het lokale verzet.

Voor Spiero zijn het drukke dagen. Rondom de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, op 27 januari, vinden door het hele land herdenkingen plaats. Direct na de plechtigheid in Nieuw-Vennep moet hij alweer door naar de volgende.

Volgens hem is het belangrijker dan ooit dat dit soort herdenkingen plaats blijven vinden: “Terwijl de laatste directe getuigen van de oorlog ons verlaten, moeten we lessen uit dat verleden blijven trekken. Dat geldt al helemaal voor onze kinderen. De boodschap van de oorlog blijft ons ook tachtig jaar later nog doordringen.”

Toenemende Jodenhaat

In een tijd van toenemend antisemitisme, zeker de afgelopen maanden, ziet Spiero ook hoopvolle tekenen: “Ik heb het gevoel dat de oorlog nu bijna dichterbij is dan in mijn eigen jeugd. Er wordt nu heel hard gewerkt om de namen en de personen achter de geschiedenis in het licht te brengen. Ook dat helpt om de herinnering levend te houden.”

Het bestrijden van Jodenhaat was een ander doel van raadslid Boels, toen hij vorig jaar samen met Forza! de motie voor de herdenking indiende: “Uit onderzoeken was gebleken dat niet alleen de kennis van de Holocaust, maar ook wat met die kennis gedaan wordt, minder was geworden. Dat heeft de gemeenteraad toen doen besluiten met ons voorstel in te stemmen.”

“We blijven waakzaam, we laten ons niet wegduwen”

Rabbijn Spiero over antisemitisme

Grote incidenten gericht tegen de Joodse gemeenschap zijn de gemeente Haarlemmermeer vooralsnog bespaard gebleven, maar er zijn al wel signalen bekend bij Boels: “We horen wel dat er Joodse Haarlemmermeerders zijn die zich op bepaalde momenten, op bepaalde plekken, minder veilig voelen. Een aantal mensen waren vandaag ook niet aanwezig omdat ze zich zorgen maakten om hun veiligheid.”

Voor henzelf is dat helaas geen nieuw fenomeen, maar daarom blijven ze een vuist maken, vertelt rabbijn Spiero: “We blijven waakzaam, we laten ons niet wegduwen. Maar we moeten vooral het licht laten schijnen. En dat kan met dit soort gelegenheden, waar we de boodschap uit kunnen dragen dat er geen plaats is voor oorlog in deze wereld.”

Lees ook

play icon

Amsterdam

play icon



Website

Lees ook deze artikelen

Geef een reactie