Gedeelde frustratie door flop met flexwoningen: “Hoe is het in godsnaam mogelijk?”

Elise de Rooij



“Waar een wil is, is een weg. Maar waar een weg is, is geen wil”, zei Kröger eerder. Hij wijt het falen aan ‘een gebrek aan daadkracht’. “Dit is een gemiste kans voor West-Friesland. Waarom lukt het in Zaanstad wel en hier niet? Waarom zijn we niet in staat om dit van de grond te krijgen?”

Van Dolder reageert: “Dat is wat gemakkelijk gesteld, want ook met heel veel daadkracht is het ongelooflijk moeilijk. Ik bepaal altijd eerst het doel en kijk dan hoe we er kunnen komen. Die Europese regels… Het klopt niet, maar je kunt er niets aan doen.”

Ook minister Hugo de Jonge sprak zijn waardering uit voor het project van Ter Velde. “Hij zei dat we er vooral mee door moesten gaan”, weet Ter Velde nog. “Maar toen ik de hulp inriep van het ministerie om de problemen op te lossen, konden ze niets betekenen.” 

Glans van de missie

En nu vertrekt Ter Velde dus naar Zaanstad, om in Krommenie namens de stichting verder te bouwen aan zijn project. Met werknemers van Werkom, de Zaanse variant van WerkSaam. “Ik word er zelf niet veel beter van”, zegt Ter Velde. “Maar voor elke ziel die ik kan redden, doe ik mijn best. Het is niet zo dat ik per se huizen wil bouwen dan was ik wel bouwvakker geworden. Nu gaan we daar verder, zonder de glans van de missie uit het oog te verliezen.” 

In eerste instantie gaat het om twintig woningen. Waarom lukt het daar wel? “De gemeente is daar heel zichtbaar en geeft aan de woningcorporaties garanties dat ze geplaatst worden. De burgemeester van Zaanstad belde mij om te zeggen dat hij er trots op is dat het tot een samenwerking is gekomen. Die steun heb ik in West-Friesland niet gevoeld.” Overigens is er ook in Zaanstad nog geen definitieve locatie. 



Website

Lees ook deze artikelen

Geef een reactie