Floortje Dessing reist af naar ‘meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld’

Elise de RooijFloortje reist af naar Pitcairn, een piepklein eilandje midden in de oceaan tussen Paaseiland en Nieuw-Zeeland. Daar gaat ze op bezoek bij Jacqui. Het is niet de eerste keer dat de presentatrice het eiland en dus Jacqui bezoekt. Ze is er in 2010 al eens geweest. Nu ze is teruggekeerd, merkt ze op dat er niet veel is veranderd. Toch zijn er een aantal dingen die wel met de tijd zijn meegegaan. Zoals de enige winkel die het eiland kent. “Dat was in die tijd niet meer dan een klein houten huisje waar geïmporteerde spullen uit Nieuw-Zeeland te vinden waren. Vooral lang houdbaar voedsel”, legt Floortje uit. Wanneer ze de winkel nu treft, kijkt ze haar ogen uit. “Mooi hoor! Het is gigantisch geworden. Er zijn zelfs echte winkelkarretjes. Dat is zo leuk om te zien.” 

Floortje vraagt zich af waarom de bewoners van het eiland zo’n grote winkel hebben gebouwd. Pitcairn telt tenslotte maar 49 inwoners. “We hopen op meer bewoners. We bouwen dit en dan komen ze wel”, legt Jacqui hoopvol uit. De inwoners maken zich namelijk zorgen over het bestaan van het eiland.

 

Pitcairn dreigt vanwege de afgelegen ligging onbewoonbaar te worden. “Het is mijn thuis. Ik wil niet dat het verdwijnt. Zeven generaties voorouders hebben hier gewoond. Het heeft nu echt een kantelpunt bereikt”, vertelt Jacqui hierover. Daarnaast zijn de huidige bewoners al redelijk oud en lukt het ze niet om nieuwe bewoners te trekken. “Gepensioneerden moeten de wegen repareren. Ze kunnen niet van hun pensioen genieten, omdat er geen jonge arbeidskrachten zijn.” Ze legt uit dat deze mensen het misschien nog maximaal vijf jaar kunnen volhouden. “Dan kunnen ze het niet meer.” Ondanks dat ze zelf geen oplossing heeft voor dit probleem, hoopt ze mensen te vinden met ‘creatieve ideeën’ die hen wel verder kunnen helpen. Ze is in ieder geval strijdbaar. “Het voelt als erg onverantwoordelijk om het te laten verdwijnen”, zegt ze met een traan. 

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld is elke donderdag om 20:35 uur te zien bij BNNVARA op NPO1. Klik hier om de aflevering terug te kijken. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment